Noutăţi din domeniul reproducerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase mii de copii s-au născut în România, în ultimii doi ani, datorită fertilizării in vitro. Tehnicile de reproducere asistată şi soluţiile inovative, precum transplantul de uter, pot fi de ajutor în aducerea pe lume a unui copil.

Fertilizarea in vitro, transferul zigotului în interiorul trompei uterine, precum şi injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor (denumită şi inseminare artificială intrauterină) sunt cele mai utilizate metode de reproducere asistată.

În România, Ministerul Sănătăţii Publice va derula, începând cu anul 2010, un program naţional de susţinere a cuplurilor care apelează la fertilizarea in vitro, cu un buget aprobat de peste 500.000 de euro, reprezentând costul total pentru 250 de cupluri între 25 şi 40 de ani. 

Transplantul de uter redă speranţa femeilor

Transplantul de uter va fi posibil la scară largă în aproximativ doi ani, informează chirurgii obstetricieni de la Spitalul Hammersmith din Londra. Acest lucru a fost posibil deocamdată doar în laborator, în cadrul unui studiu pe iepuri. Cercetarea, efectuată de specialiştii britanici, a scos la iveală că uterul transplantat le ajută pe femele să ducă sarcina la bun sfârşit, fără nicio problemă, câtă vreme este asigurată o rezervă suficientă de sânge.

Până în prezent s-au mai efectuat astfel de experimente şi pe oameni, în Arabia Saudită, însă fără succes. „Momentan, o femeie care fie s-a născut fără uter, fie a suferit o operaţie de extirpare a acestuia şi care îşi doreşte un copil, nu are decât două variante: fie adoptă unul, fie apelează la o mamă surogat. În viitor însă, lucrurile se vor schimba”, afirmă realizatorii studiului pe iepuri.

Dispozitive pentru depistarea ovulaţiei

Pe lângă metodele vechi de măsurare a temperaturii bazale sau de urmărire zilnică a unui calendar, ştiinţa a venit în ajutorul femeilor care doresc să îşi depisteze ovulaţia sau întreg ciclul menstrual cu anumite dispozitive inteligente, denumite kituri de ovulaţie.

„Acestea pot fi folosite la mijlocul ciclului menstrual, cu scopul de a determina perioada de ovulaţie. Se bazează pe măsurarea nivelelor de hormon luteinizant din urină şi au o eficacitate de 90-99%. Cu 36 de ore înainte de ovulaţie, se va observa o creştere a nivelului de hormon. Aceste dispozitive pot depista deci, perioada propice pentru conceperea unui copil”, explică medicul primar obstetrică-ginecologie Silviu Ionescu de la Spitalul Caritas.

Infertilitate şi sterilitate

Aproximativ 10% din români confundă termenul de infertilitate cu cel de sterilitate. Pentru specialişti, termenul de infertilitate înseamnă, de obicei, incapacitatea de a obţine o sarcină după un an de raporturi sexuale regulate, fără utilizarea vreunei metode contraceptive, iar sterilitatea poate deveni sinonim cu imposibilitatea de a avea vreodată un copil, cu sau fără tratamente specializate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite