Nou tratament care „topeşte“ cancerul mamar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chimioterapia şi radioterapia, dar şi chirurgia de extirpare a tumorilor maligne de la nivelul sânului ar putea fi înlocuite pe viitor de un nou medicament care acţionează „topind” ţesutul canceros fără să lezeze celulele sănătoase din vecinătatea tumorii.

Deocamdată, studiile clinice realizate pentru a testa eficienţa noului tratament au fost realizate pe un eşantion de 111 femei cu forme avansate de cancer de sân. În toate aceste situaţii era vorba de cancer apărut pe fondul moştenirii genetice, iar studiul, realizat la Universitatea „King's College" din Londra, Marea Britanie, a arătat o reducere cu 40% în dimensiune a tumorilor după tratament.

Noul medicament, numit Olaparib, a fost testat simultan şi pentru a vedea efectul în cazul cancerului de ovare, iar tumorile au fost reduse cu 33%.

Eficient şi în tumorile ovariene

Pastila acţionează asupra celulelor care au genele BRCA1 şi BRCA 2 modificate şi nu lezează celulele care au ADN sănătos. Efectele secundare raportate de femeile care au fost tratate cu noul medicament constau în oboseală şi în ameţeală. În acest moment medicamentul se află încă în teste, iar specialiştii speră că va funcţiona şi în cazul altor tipuri de cancer determinat genetic, precum cancerul de pancreas şi cel de prostată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite