Nou-infiintata Agentie Nationala de Transplant propune recoltarea de organe si de la pacientii a caror inima a incetat sa mai bata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania are incepand, din aceasta saptamana, o Agentie Nationala de Transplant (ANT), institutie care va coordona activitatea de profil, a anuntat Irinel Popescu, membru al conducerii ANT.

Romania are incepand, din aceasta saptamana, o Agentie Nationala de Transplant (ANT), institutie care va coordona activitatea de profil, a anuntat Irinel Popescu, membru al conducerii ANT. Presedintele este ales dintre membrii Consiliului stiintific, pentru o perioada de trei luni. Dr. Victor Zota, fostul coordonator al Comisiei Nationale de Transplant, a fost numit director executiv al ANT, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii. Consiliul va lua decizii majore privind acreditarea sau reacreditarea centrelor de transplant, posibilitatea transferului de organe in si din strainatate, cat si privind infiintarea unor centre regionale de profil. Odata cu infiintarea ANT, se va intocmi un registru national si liste de asteptare pentru receptorii de organe. "Vrem ca, pe langa prelevarea de organe de la persoane aflate in moarte cerebrala, procedura sa fie extinsa si la cei a caror inima s-a oprit ireversibil, de la care sa poata fi luate cornee, tesuturi, vase de sange", a mai spus prof. Irinel Popescu. in aceste conditii, ar putea fi incluse in programul de transplant, toate decesele din spital, ceea ce ar salva sute si mii de vieti anual. in prezent, ANT nu are buget, dar exista promisiuni ca ar putea primi fonduri la rectificare. "Cu bani putini sau cu cat vom avea, noi tot vom continua programul de transplant", a precizat profesorul Popescu, director al Clinicii de chirurgie si transplant hepatic din Institutul Fundeni si reprezentant al Romaniei in Comisia Europeana de Transplant. Potrivit chirurgului, in fiecare spital va exista un coordonator al acestei activitati, sarcina care pana acum era efectuata voluntar. "Pentru ca medicii de la ATI aveau si alte sarcini, potentialii donatori s-au pierdut, de aceea numirea unui responsabil cu aceasta activitate pe spital era foarte necesara", a spus prof. dr. Irinel Popescu. Coordonatorul de transplant din spital va fi remunerat corespunzator.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite