Noi tratamente pentru petele pigmentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cremele cu agenţi de albire se folosesc doar în urma consultului medical
Cremele cu agenţi de albire se folosesc doar în urma consultului medical

Substanţele chimice, laserul şi crioterapia sunt metode folosite în prezent pentru a estompa petele de pe piele. Indiferent că este vorba despre pete mai închise la culoare sau despre depigmentarea pielii, corectarea acestor probleme se face doar la recomandarea dermatologului.

Există numeroase motive pentru care pielea se pigmentează, iar printre acestea se numără moştenirea genetică, administrarea anumitor medicamente, inclusiv a anticoncepţionalelor, şi vârsta înaintată. „Petele pigmentare pot apărea pe fondul unui dezechilibru hormonal, în urma expunerii la soare, administrării unor produse medicamentoase sau după folosirea unor cosmetice fotosensibilizante. Zonele cele mai afectate sunt faţa, pomeţii, fruntea şi decolteul, iar pigmentarea poate fi tranzitorie sau definitivă, cum este adeseori cazul în melasme, unde doar acţiunea substanţelor chimice sau a laserului poate depigmenta zona", spune prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi.

Agenţii de albire, recomandaţi

Pistruii şi petele pigmentare aflate la suprafaţa pielii pot fi estompaţi folosind creme ce conţin agenţi de albire. Astfel, pentru această problemă, cel mai adesea sunt recomandate preparate pe bază de hidrochinonă, acid piruvic, glycolic acid sau acid azelaic, care pot decolora pielea dacă sunt utilizate în fiecare seară, timp îndelungat.

„Substanţele care depigmentează pielea pot crea şi neplăceri dacă nu sunt utilizate corect. De aceea, aceste creme trebuie cumpărate din farmacii, numai la recomandarea dermatologului, deoarece unele produse din comerţ pot conţine şi substanţe dăunătoare. De asemenea, acestea trebuie întotdeauna folosite în paralel cu produsele de protecţie solară", mai spune prof. dr. Anca Zbranca.

Laser sau crioterapie, efecte pe termen lung

O soluţie pentru a scăpa pe termen lung de petele pigmentare este terapia cu laser. Procedura constă în îndepărtarea unui strat superficial al pielii sub anestezie locală. Pentru persoanele care suferă de cuperoză, de rozacee sau care prezintă vase capilare vizibile există şi varianta terapiei cu laser vascular.

O altă metodă de a atenua petele pigmentare este crioterapia. Aceasta constă în „congelarea" zonelor cu probleme, prin aplicarea de nitrogen lichid. Atunci când este aplicată direct pe piele, această substanţă formează o umflătură care practic curăţă petele aflate la suprafaţa pielii.

Speranţe pentru bolnavii de vitiligo

În prezent nu există un tratament definitiv pentru vitiligo, o boală autoimună caracterizată prin apariţia unor pete depigmentate pe piele. Însă cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati, SUA, sunt aproape de a descoperi un astfel de tratament, după ce au demonstrat că melanocitele nu sunt singurele celule responsabile pentru diferenţele de culoare ale pielii.

Astfel, aceştia au descoperit că pigmentarea pielii poate fi controlată de keratinocite, celule care alcătuiesc 96% din epidermă. Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii studiază un nou set de molecule care pot ajuta la uniformizarea culorii pielii.

"Substanţele care depigmentează trebuie întotdeauna folosite în paralel cu produsele de protecţie solară."
Prof. dr. Anca Zbranca medic primar dermatolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite