Noi efecte secundare ale statinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentele utilizate pentru scăderea colesterolului pot avea efecte nocive asupra ficatului şi rinichilor dacă sunt administrate în doze mari, potrivit unui studiu publicat recent în „British Medical Journal“.

Cercetătorii de la Universitatea din Nottigham au analizat informaţiile medicale referitoare la două milioane de pacienţi cu vârste cuprinse între 30 şi 84 de ani. În rândul acestora, tratamentul cu statine a provocat efecte adverse la nivelul ficatului, rinichiului şi muşchilor şi a favorizat apariţia cataractei.

Avantajele trebuie cântărite

Despre statine se ştie că pot duce şi la depresie, la disfuncţii sexuale şi la afectare pulmonară. Totuşi, aceste substanţe au beneficii incontestabile asupra sănătăţii, de multe ori mai importante decât dezavantajele reprezentate de eventualele efecte adverse.

Prin efectul lor hipocolesterolemiant, ele previn formarea plăcilor de aterom şi blocarea vaselor de sânge, din cauza cărora s-ar putea ajunge la infarct cardiac. Însă oamenii de ştiinţă atrag atenţia că fiecare pacient trebuie să fie informat în ceea ce priveşte aceste riscuri, pentru ca, la apariţia unor simptome supărătoare, să se prezinte la medic pentru a găsi împreună soluţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite