Noi descoperiri privind vaccinarea contra gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ajutorul plasturilor, orice persoană se va putea vaccina singură
Cu ajutorul plasturilor, orice persoană se va putea vaccina singură

În următorii ani vom putea face imunizarea împotriva gripei prin aplicarea unui plasture sau prin administrarea unor pastile dulci. Pentru a creşte numărul persoanelor care fac anual vaccinul gripal, cercetătorii caută diverse metode prin care imunizarea să devină cât mai accesibilă.

Gripa afectează anual peste un miliard de persoane din întreaga lume, potrivit celor mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că multe persoane nu fac anual vaccinarea gripală, printre motive numărându-se teama de injecţie şi necesitatea de a se prezenta la medic pentru a face imunizarea. De aceea, cele mai noi cercetări în ceea ce priveşte vaccinarea gripală se concentrează pe simplificarea procesului de imunizare astfel încât să scadă frecvenţa bolii şi a complicaţiilor cauzate de aceasta, precum pneumonia, rinita, sinuzita, bronşita, otita sau problemele cardiace.

Peste 15.500 de vaccinuri împotriva isteriei porcine au fost distruse în Timiş

„Vaccinurile gripale se recomandă mai ales copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu afecţiuni cronice, deoarece, în cazul lor, complicaţiile bolii pot fi severe. Astfel, vaccinurile trebuie făcute anual, deoarece compoziţia acestora se schimbă în funcţie de tulpinile de virusuri care circulă în fiecare sezon. De exemplu, vaccinul pentru sezonul 2010-2011 conţine trei tulpini de virus gripal, stabilite de OMS, inclusiv A(H1N1), cea care a determinat pandemia de gripă din 2009", spune Rodica Şerban, medic primar epidemiolog la Clinica Medlife din Bucureşti.

Plasturii, disponibili peste cinci ani

Până în anul 2015, ne vom putea procura plasturi destinaţi vaccinării gripale din farmacii şi din magazinele mari. Aceşti plasuri sunt produşi de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, şi sunt prevăzuţi cu sute de ace microscopice care penetrează suprafaţa superficială a pielii şi apoi se absorb, eliberând o doză de vaccin antigripal. În acest fel, orice persoană se va putea vaccina singură, fără a mai avea nevoie de asistenţă medicală. În plus, acest tip de imunizare este nedureroasă şi se preconizează că nu va costa mai mult decât vaccinul convenţional.

„Vaccinul sub formă de plasture pare a avea un viitor sigur, dacă testele pe oameni se vor finaliza cu rezultate favorabile. Principalul avantaj al acestui tip de imunizare îl constituie imposibilitatea contaminării cu boli contagioase, o problemă destul de frecvent întâlnită în cazul metodei clasice, cu ac. Pe de altă parte, nu este de neglijat nici aspectul psihologic al unui vaccin care nu doare. În aceste condiţii, numărul celor care se vor vaccina va creşte substanţial, ceea ce va determina o limitare a apariţiei epidemiilor virale", spune Radu Leon George, medic de familie la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Va exista alternativa administrării orale

În maximum doi ani, vaccinurile gripale se vor putea face prin simpla administrare a unei pastile acoperită cu zahăr. Astfel, cercetătorii de la Universităţile „Cambridge" şi „Reading" din Marea Britanie au observat că, dacă învelesc virusurile ce intră în compoziţia vaccinurilor cu o crustă din zahăr pudră, acestea nu mai sunt distruse de sucul gastric.

În plus, în acest fel, virusul va rămâne activ suficient timp astfel încât să stimuleze sistemul imunitar. Specialiştii intenţionează să aplice această tehnică în aproape toate tipurile de vaccinuri.

Vom avea şi un vaccin universal

În prezent, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Mount Sinai din SUA dezvoltă un nou tip de vaccin, care acţionează împotriva mai multor tulpini de virusuri gripale. În aceste condiţii, cercetătorii preconizează că, în curând, o singură vaccinare va oferi protecţie timp de mai multe sezoane de epidemie gripală. Testele au confirmat faptul că vaccinul este eficient şi în cazurile în care virusul a suferit mutaţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite