Noi descoperiri despre cancerul de prostată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depistarea cancerului în fază incipientă creşte şansele de supravieţuire
Depistarea cancerului în fază incipientă creşte şansele de supravieţuire

În România, sunt diagnosticate anual 200 de cazuri noi de tumori maligne ale prostatei. Anticorpii care favorizează distrugerea celulelor tumorale şi o proteină care arată stadiul bolii sunt cele mai noi descoperiri pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerului.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit un anticorp care ar putea ajuta la diagnosticarea şi la tratarea cancerului de prostată chiar şi în faza metastazică.

Studiul oamenilor de ştiinţă, publicat în Analele Academiei Americane de Ştiinţe, arată că, injectat animalelor de laborator, anticorpul F77 s-a fixat în mare parte (97 la sută) pe ţesuturile afectate de cancerul de prostată, în stadiu incipient, şi pe 85 la sută din ţesuturi afectate de metastază. Anticorpul a recunoscut şi celulele canceroase androgeno-independente, rezistente la tratament şi care apar atunci când cancerul este incurabil.

Cercetătorii au observat că anticorpul F77 nu a vizat ţesuturile sănătoase sau canceroase prezente în alte părţi ale corpului, cum sunt colonul, rinichii, colul uterin, pancreasul, plămânii sau pielea.

O proteină din organism arată metastazele

Oamenii de ştiinţă au descoperit şi o nouă modalitate de depistare a răspândirii cancerului de prostată în corp. Este vorba despre o proteină, caveolina-1. Lipsa acestei proteine în urma efectuării analizelor indică apariţia metastazelor.

„Până acum, se ştia că absenţa proteinei este asociată cu stadiile avansate ale tumorilor. Am identificat că această proteină are un rol similar şi în cancerul de prostată", a declarat doctorul Michael Lisanti, profesor de oncologie la Universitatea „Thomas Jefferson" din Philadelphia.

Biopsia confirmă boala

Depistarea cancerului de prostată se face cu ajutorul PSA (antigenul specific prostatic), marker al activităţii prostatei, biopsia fiind cea care confirmă diagnosticul.

„Tratamentele constau în hormonoterapie (care blochează producţia de hormoni testiculari) şi chimioterapie, la care cito­sta­ticele de ultimă generaţie acţionează direct asupra ţesuturilor tumorale. Se poate apela şi la chirurgie. De asemenea, pentru cancerul în stadiul IV se poate recurge la brahiterapie (plasarea unor surse radioactive în contact cu ţesutul, prin care se urmăreşte distrugerea tumorii)", afirmă medicul oncolog Florin Băcanu de la Spitalul „Sf. Maria" din Bucureşti.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

Dosar: Ce pericole îl pândesc pe omul modern

-Top 5 afecţiuni ale acestei epoci
-Care sunt măsurile prin care putem combate efectele nocive ale modernităţii
-Schizofrenia, boala care deformează realitatea
-Măsuri terapeutice în caz de fibrom uterin
-Acupresura scade intensitatea durerilor
-Melatonina, aliata tinereţii de durată

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite