Noi cauze ale maladiei Parkinson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expunerea la metale grele perturbă procesele cerebrale
Expunerea la metale grele perturbă procesele cerebrale

Expunerea la poluanţi, infecţia cu Helicobacter pylori şi carenţa vitaminei B6 cresc probabilitatea declanşării acestei afecţiuni. Deşi nu se cunosc cu exactitate cauzele  apariţiei bolii Parkinson, cercetătorii indică o asociere între factorii genetici şi anumiţi factori de mediu.

Ceea ce determină apariţia simptomelor bolii Parkinson este scăderea progresivă a numărului de neuroni în mai multe regiuni ale creierului, inclusiv în cea în care se produce dopamina, un neurotransmiţător care permite controlul mişcărilor. Specialiştii spun că, în prezent, cauzele bolii nu sunt suficient cunoscute şi că doar 5% din cazuri pot fi atribuite moştenirii genetice. „În majoritatea cazurilor, factorii care duc la apariţia bolii Parkinson nu sunt cunoscuţi. Rareori sunt depistate forme de Parkinson de cauză genetică şi care sunt determinate de cel puţin 16 mutaţii, pe cromozomi diferiţi", spune prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie. Cu toate acestea, există studii care arată că afecţiunea poate fi favorizată de expunerea la anumiţi factori ce ţin de mediul în care trăim.

Helicobacter pylori, „toxică" pentru creier

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA, susţin că bacteria ce contribuie la apariţia ulcerului gastric (Helicobacter pylori) poate fi asociată cu dezvoltarea bolii Parkinson. Mai exact, aceştia au constatat că, după trei-cinci luni de la infectare, bacteria poate determina simptome specifice maladiei degenerative, cum ar fi şi încetinirea mişcărilor, precum şi scăderea nivelului de dopamină din creier.  Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că Helicobacter pylori produce chimicale toxice pentru creier, care ar putea distruge celulele nervoase.

Poluarea influenţează procesele cerebrale

Persoanele care locuiesc în apropierea unei fabrici unde se lucrează cu metale precum mangan, cupru sau mercur prezintă un risc ridicat de a face boala Parkinson, arată un studiu realizat la Universitatea Washington, SUA.  Astfel, expunerea îndelungată la metale grele poate interacţiona cu producerea dopaminei în creier.

Carenţa vitaminei B6 vulnerabilizează

Un studiu publicat în „British Journal of Nutrition" arată că persoanele care se confruntă cu o carenţă a vitaminei B6 prezintă un risc crescut de a face maladia Parkinson. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că acest nutrient, ce se găseşte în ardei gras, în spanac, usturoi şi în ton, are proprietăţi antioxidante şi, în acelaşi timp, ajută la reducerea nivelului de homocisteină. Acesta este un aminoacid cu potenţial toxic pentru celulele neuronale, care, în concentraţii mari, poate favoriza degradarea cerebrală. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite