Noi tratamente pentru varice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi tratamente pentru varice
Noi tratamente pentru varice

Radiofrecvenţa şi scleroterapia sunt metode de ultimă oră pentru înlăturarea varicelor. Tendinţele actuale în tratamentul varicelor se orientează către procedee cât mai puţin traumatizante, care să asigure o recuperare rapidă şi un aspect estetic satisfăcător.

Un sfert din populaţia adultă suferă de varice, iar în 95 la sută din cazuri ele apar pe fond genetic, arată cele mai noi statistici.

Specialiştii spun că, pe fondul unei predispoziţii genetice, boala varicoasă nu poate fi prevenită, respectarea tratamentului prescris de medic fiind singura metodă de a îi întârzia apariţia şi de a evita complicaţiile. Cercetătorii dezvoltă noi metode tot mai eficiente, minim invazive pentru a combate boala varicoasă.

Ciorapi elastici pentru ulcerul venos

Ciorapii elastici special concepuţi fac parte din metodele de tratament recent îmbunătăţite, prin modificarea structurii fibrelor ce îi alcătuiesc şi prin dezvoltarea unei metode noi de asociere a acestora.

Astfel, pentru a trata ulcerul venos de gambă se apelează acum la tehnica ciorapilor suprapuşi. „Noutăţile în ceea ce priveşte utilizarea ciorapilor elastici în tratamentul varicelor sau complicaţiilor bolii venoase (tromboze venoase, lipodermatoscleroză sau ulcer venos de gambă) constau în exercitarea presiunii în vederea menţinerii în poziţie fixă a zonei afectate.

Această metodă poate fi folosită pentru tratarea fiecărei etape evolutive a bolii venoase“, spune Valerian Ciubotaru, medic specialist în flebologie la Clinica Flebestet din Bucureşti.

Inovaţii în utilizarea radiofrecvenţei

Tratamentul nechirurgical al varicelor prin utilizarea radiofrecvenţei beneficiază de o nouă metodă, mult mai eficientă, mai sigură şi mai rapidă, numită Closure Fast, spun specialiştii. Cu ajutorul acestei proceduri, venele dilatate sunt practic închise, aspectul neplăcut al varicelor fiind înlăturat imediat.

„O tehnică nouă, utilizată pentru blocarea termică endovenoasă, este şi cea care utilizează vaporii fierbinţi de apă. Metoda se află la primii paşi în terapia varicelor şi, în anii următori, se va vedea dacă rezultatele pe termen lung sunt cele dorite“, precizează medicul flebolog.

Scleroterapia, eficientă şi în varicele recidivante

De câţiva ani, scleroterapia poate fi aplicată şi folosind o spumă cu efect sclerozant. Metoda constă în injectarea acestei substanţe în vasul de sânge afectat, având efectul de a reduce proeminenţa şi vizibilitatea acestuia.

„Utilizarea spumei sclerozante are un impact mult mai mare asupra pereţilor venelor varicoase. Totuşi, se pare că eficienţa în timp a spumei sclerozante este mai slabă decât cea a procedeelor termice sau chirurgicale. Avantajul ei este că poate fi utilizată şi în tratamentul varicelor recidivante sau trombozate, cazuri în care celelalte procedee endovenoase (laserul, radiofrecvenţa sau vaporii fierbinţi) sunt inutilizabile“, explică Valerian Ciubotaru.

Medicaţie cu vitamine şi cu extracte naturale

Combinaţiile de vitamine (A, C şi E), minerale (zinc), extractele de ginkgo biloba, substanţele de sinteză sunt doar câteva dintre elementele folosite în tratamentul medicamentos actual al varicelor. „Trebuie subliniat că, în ciuda progreselor făcute, tratamentul medicamentos rămâne doar unul de etapă, care ameliorează simptomele, şi nu poate trata boala varicoasă decât în asociere cu alte procedee terapeutice“, subliniază Valerian Ciubotaru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite