Noi terapii pentru dureri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi terapii pentru dureri
Noi terapii pentru dureri

Plasturii antiinflamatori şi electroanalgezia sunt metode de ultimă oră pentru calmarea durerilor. Specialiştii spun că noile tratamente analgezice au efecte adverse reduse şi, dacă sunt aplicate corect, pot avea o rată de succes de până la 99 la sută.

Nevralgia de trigemen se situează pe primul loc în topul durerilor. Ea este urmată de durerile cauzate de afecţiunile coloanei vertebrale, de problemele cervicale, de migrene şi de durerile reumatice.

„În ultimii ani, a crescut tot mai mult şi frecvenţa durerilor musculare, cauzate mai ales de poziţiile defectuoase menţinute mult timp la birou sau în maşină.

Aceste probleme sunt cu atât mai accentuate cu cât activitatea fizică de întreţinere este mai redusă. Scoliozele, cifozele, criza de lumbago, torticolisul, dorsalgiile, durerile de ceafă şi de cap reprezintă doar câteva dintre suferinţele musculoscheletice însoţite de durere“, spune Georgiana Tache, medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală la Centrul Medical Care din Bucureşti.

Pentru a scăpa de aceste neplăceri, cercetătorii dezvoltă metode tot mai eficiente şi cu efecte cât mai puţin nocive asupra organismului. Specialiştii spun că astfel de terapii au succesul asigurat mai ales atunci când tratamentul medicamentos este asociat cu kinetoterapia sau cu balneoterapia. 

Electroterapia calmează nevralgiile

Persoanele cu boli reumatice, cele care suferă de lombosciatică, de nevralgie intercostală ori de trigemen îşi pot ameliora semnificativ simptomele cu ajutorul electroanalgeziei.

Tehnica, numită şi electroterapie analgezică, constă în aplicarea unor curenţi electrici de joasă frecvenţă pe zona dureroasă. „Prin această metodă, receptorii dureroşi sunt stimulaţi de curentul electric. Ei nu mai recepţionează şi nici nu mai transmit durerea pentru un timp. Electroanalgezia se adresează tuturor categoriilor de pacienţi, dar este indicată numai după consultul unui medic“, mai spune medicul Georgiana Tache.

Plasturii, indicaţi şi în sarcină

Nu demult au apărut şi pe piaţa din România plasturii cu rol calmant. Există două variante de astfel de plasturi: cei de culoare roşie, care emit căldură şi sunt recomandaţi pentru calmarea durerilor lombare, de ceafă, musculare sau articulare, şi plasturii de culoare albastră, care au efect răcoritor, fiind indicaţi în traumatisme, contuzii, leziuni superficiale, entrose sau în luxaţii.

„Dacă există contraindicaţii de administrare a medicaţiei analgezice clasice, se poate recurge la plasturii antiinflamatori cu efect analgezic. În cazul femeilor însărcinate, sunt recomandaţi plasturii cu capsicum, care se găsesc în farmacii şi care asigură eliberarea lentă a acestei substanţe naturale“, menţionează Georgiana Tache.

Medicamente care nu irită stomacul

Specialiştii propun noi medicamente de tipul inhibitorilor COX2, care au un efect mai puţin nociv asupra tractului gastrointestinal.
Medicaţia actuală include şi analgezicele opioide sau cele care scad excitabilitatea sistemului nervos şi sunt indicate mai ales în durerile de natură neurologică. Acestor tratamente li se alătură terapiile antiinflamatoare şi cele miorelaxante.

image

Femeile însărcinate pot scăpa de dureri aplicând pe zona afectată plasturi cu capsicum, care asigură eliberarea lentă a acestei substanţe naturale.

image


Georgiana Tache
medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite