Noi reglementări pentru siguranţa alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi reglementări pentru siguranţa alimentelor
Noi reglementări pentru siguranţa alimentelor

Sloganul Zilei Mondiale a Alimentaţiei, marcate azi: „Securitate alimentară pe timp de criză“. Accentul cade în special pe consumul excesiv de alimente care conţin substanţe toxice pentru organism, ce ar putea favoriza apariţia cancerului.

Potrivit directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, siguranţei alimentare ar trebui să i se acorde la fel de multă importanţă ca şi medicamentelor.

Asta pentru că alimentaţia dezechilibrată este unul dintre principalii factori de risc al mai multor boli, printre care diabetul, bolile cardiovasculare şi cancerul.

Cafeaua conţine substanţe toxice

Anul acesta au fost adăugate pe lista reglementărilor internaţionale pentru siguranţa alimentară (Codex alimentarius) câteva norme noi privind substanţele nocive din anumite alimente.

Una dintre acestea este ochratoxina A, care se găseşte în unele cafele. Acest compus este de fapt o substanţă toxică produsă în cursul metabolismului unor specii de ciuperci microscopice sau de mucegaiuri.

„Ochratoxina nu se găseşte în cafeaua propriu-zisă, ci se poate forma pe boabele verzi, în urma stocării improprii. În mod normal, dacă la consumator ar ajunge boabele verzi, fără a fi prăjite, acesta ar sesiza o aromă neplăcută. Prin prăjire dispare orice semn care ar putea trăda existenţa acestei substanţe, nu însă şi ochratoxina“, explică biochimistul Radu Albulescu de la Institutul Naţional pentru Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică.

Specialiştii OMS susţin că această substanţă, în cantităţi mari, ar putea duce la apariţia în corp a tumorilor canceroase şi, prin urmare, Codexul prevede testarea riguroasă a cafelei înainte de a fi comercializată.

Produsele afumate, periculoase

O altă categorie de substanţe întâlnite în cantităţi mari în produsele din carne afumată o reprezintă hidrocarburile aromatice policiclice (PAH). Aceste structuri provin de la procesul de afumare a alimentelor prin folosirea fumului de lemn ori a celui de cărbune. PAH se mai găsesc şi în cereale, în uleiuri şi în grăsimi.

Studiile au scos la iveală că femeile însărcinate care consumă alimente cu un conţinut crescut de PAH riscă să aducă pe lume copii cu un coeficient de inteligenţă foarte scăzut. În plus, specialiştii avertizează că un nivel crescut al acestor substanţe în organism poate duce la mutaţii genetice sau la cancer.

Nu gătiţi la temperaturi înalte!

Autorităţile sanitare internaţionale atrag atenţia, de asemenea, asupra unei alte substanţe care se găseşte în multe dintre alimentele consumate în cantităţi mari la noi în ţară, cum sunt cartofii prăjiţi, pâinea şi chipsurile. Aceasta se numeşte acrilamidă şi ia naştere în urma preparării la temperaturi înalte a alimentelor bogate în carbohidraţi şi în proteine.

„Efectele sunt, de regulă, dependente de doza şi de perioada de expunere. Expunerea alimentară, de regulă, nu atinge pragul la care se manifestă neurotoxicitatea (tulburări neurologice asociate: simptome de neuropatie motorie şi senzorială periferică, ataxie)“, spune biochimistul Radu Albulescu. Însă consumul excesiv de mâncăruri cu un conţinut crescut de acrilamidă poate avea efecte negative. 

Atenţie la cereale!

O mare parte dintre cerealele pentru copii de pe piaţă conţin substanţe toxice care se transferă din ambalaj în compoziţia acestora.

Se numesc metil-benzofenone, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) arată că, deşi în cantităţi reduse nu presupun riscuri pentru sănătate, un nivel crescut al acestor substanţe poate pune în pericol sănătatea micuţilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite