Noi metode de corectare a vederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi metode de corectare a vederii
Noi metode de corectare a vederii

Persoanele cu miopie sau cu astigmatism pot scăpa de ochelari folosind laserul. Chirurgia refractivă câştigă tot mai mult teren în faţa metodelor clasice de tratare a defectelor de dioptrii, corectându-le printr-o acţiune directă asupra corneei.

În ultimii ani, tot mai mulţi români cu probleme de vedere preferă să renunţe la ochelari şi la lentilele de contact în favoarea noilor metode de chirurgie refractivă.

„Chiar dacă progresele sunt foarte mari şi la nivelul lentilelor (aeriene sau de contact), existând lentile monofocale şi multifocale foarte performante, din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de mijloacele de corectare definitivă a defectelor de dioptrii. În general, de procedurile de chirurgie refractivă pot beneficia persoanele cu miopie, cu hipermetropie sau cu astigmatism“, spune Adina Grigorescu, medic specialist oftalmolog la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Laserul modifică forma corneei

Miopia, hipermetropia şi astigmatismul pot fi tratate cu laserul Excimer. Acesta emite impulsuri cu ajutorul cărora se acţionează direct la nivelul corneei, modificându-i  curbura şi subţiind-o, fără a afecta ţesuturile interne ale ochiului. Procedura nu este dureroasă, este rapidă, sigură şi nu necesită spitalizare, perioada de recuperare fiind de scurtă durată.

„Există şi proceduri de implantare a unor lentile intraoculare (fără îndepărtarea cristalinului natural) sau, mai rar, de extracţie a cristalinului transparent, fiind apoi implantată o lentilă intraoculară, de obicei multifocală. Tehnicile laser pot fi variate, cele mai folosite fiind PRK (photorefractive keratotomy) şi LASIK (laser in situ keratomileusis). Tot pe principiul modificării formei corneei se bazează procedurile de implantare a unor segmente inelare intracorneene“, mai spune medicul oftalmolog.

Dioptriile prea mari, o contraindicaţie

Specialiştii spun că aceste proceduri nu pot fi aplicate în cazul persoanelor cu defecte foarte mari de dioptrie. „Printre factorii frecvenţi care contraindică intervenţia cu laser se numără miopia severă, cu dioptrii peste 14, hipermetropia peste 6 şi astigmatismul cu dioptrii mai mari de 5. În astfel de cazuri, chiar dacă se încearcă un tratament cu laser Excimer, de exemplu, defectele de vedere nu se pot corecta complet. De asemenea, există anumite afecţiuni oculare, precum şi unele intervenţii chirurgicale oculare realizate în trecut care nu sunt compatibile cu chirurgia refractară“, mai precizează Adina Grigorescu.

Vârsta este şi ea un criteriu important în selecţia pentru intervenţiile cu laser. În general, aceste proceduri sunt indicate doar după vârsta de 18-20 de ani, în funcţie de defectul de dioptrii, o condiţie fiind şi ca dioptriile să nu se fi modificat în ultimii doi ani.

Eveniment la nivel mondial

Cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii, marcate astăzi, specialiştii atrag atenţia că afecţiunile oftalmologice trebuie depistate încă din copilărie, pentru a evita degradarea ireversibilă a vederii. Pentru aceasta, este recomandat ca primul control oftalmologic să fie făcut la vârsta de trei ani şi chiar mai devreme, în cazul în care părintele a observat ceva în neregulă cu ochii copilului.

De asemenea, persoanele trecute de vârsta de 40 de ani trebuie să-şi facă anual un control oftalmologic complet, chiar dacă nu au probleme deosebite de vedere.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite