Nivelul de educatie al mamei - unul dintre factorii de risc pentru sanatatea copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul de educatie al mamei influenteaza starea de sanatate a copilului. O mama mai putin instruita nu-si pune problema igienei si a alimentatiei necesare in perioada sarcinii si dupa nastere. Aceste

Nivelul de educatie al mamei influenteaza starea de sanatate a copilului. O mama mai putin instruita nu-si pune problema igienei si a alimentatiei necesare in perioada sarcinii si dupa nastere. Aceste concluzii reies dintr-un studiu al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu" (IOMC). "Cei mai slabi indicatori ai sanatatii copilului se coreleaza, printre altele, cu studiile putine ale mamei. Asta nu inseamna ca toate mamele cu studii putine fac copii subdezvoltati", ne-a declarat dr. Rodica Nanu, unul dintre coordonatorii studiului. Medicul mai spune ca mamele care au doar patru clase nu au cum sa se informeze despre cresterea copilului, se iau dupa parinti, vecini si nu stiu ce este bine sa manance in timpul sarcinii. "Un copil care se naste cu o greutate mai mica este mai vulnerabil, pentru ca nu a avut timp sa-si faca rezerve de fier, sa-si creasca imunitatea. La acesti copii apare mai usor anemia, dar daca este bine ingrijit si este hranit la sanul mamei, micutul are sanse mari sa se refaca. Problema este ca si dupa nastere, mamele mai slab pregatite nu le ofera copiilor atentia care li se cuvine", mai spune dr. Rodica Nanu.
Medicii de familie nu dau mamelor suplimentele alimentare gratuite
Solutia ar fi cresterea nivelului de instruire. Aceasta presupune promovarea alaptarii, cu intarcare dupa varsta de 12 luni, promovarea alimentatiei naturale corecte (numai san, fara alt lichid sau aliment semisolid) pana la varsta de 6 luni, dar si programe intensive de educatie pentru sanatate, cu accent pe educatia nutritionala. Dar sansele ca o astfel de campanie sa aiba succes sunt destul de reduse. in urma unui studiu al IOMC, care a demonstrat ca jumatate din copii de un an sufera de anemie, Ministerul Sanatatii a acceptat sa faca un program national de suplimentare profilactica de fier. Din pacate, fierul nu ajunge la cei care au nevoie. "Dupa lansarea campaniei, situatia in 2004 era mai rea decat in 1991. Medicii de familie trebuie sa imparta fierul mamelor. Probabil ca majoritatea doctorilor nu iau aceste medicamente, pentru ca intampina anumite dificultati. Trebuie sa le care, sa le inregistreze, sa puna mama sa semneze, sa raporteze apoi pe tabele speciale la Casele de Asigurari, iar toate acestea vin peste alte raportari, extrem de numeroase", ne-a mai spus dr. Rodica Nanu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite