Nicotina reduce calitatea spermei şi a erecţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

n sfert din bărbaţii români cu vârsta peste 35 de ani recunosc că au o tulburare de erecţie. Iar dintre aceştia, 94 la sută fumează. Medicii au constatat că nicotina provoacă

n sfert din bărbaţii români cu vârsta peste 35 de ani recunosc că au o tulburare de erecţie. Iar dintre aceştia, 94 la sută fumează. Medicii au constatat că nicotina provoacă vasoconstricţie periferică acută. Prin urmare, disfuncţia erectilă poate apărea ca o consecinţă a obturării vaselor ce irigă penisul.
Dar şi venele sunt afectate, mai ales acele valve din pereţii venelor care menţin sângele la nivelul penisului, asigurând persistenţa erecţiei. În consecinţă, chiar dacă se produce erecţia, aceasta durează mai puţin. Astfel, bărbatul fumător îşi scade singur performanţele sexuale cu care a fost înzestrat. Iar pentru aceasta, nu este nevoie să fumeze mult: după doar două ţigări, diametrul arterei peniene, responsabilă de irigarea penisului cu sânge, se îngustează aproape până la a se închide total. Dar acesta nu este singurul mecanism. Unele substanţe din fumul de ţigară contribuie la procesul dinamic în timpul căruia lipidele se acumulează pe pereţii arterelor, îngreunând sau chiar împiedicând circulaţia sângelui - proces ce determină instalarea aterosclerozei şi, consecutiv, apariţia hipertensiunii arteriale. Or, este cunoscut faptul că cea mai frecventă cauză de disfuncţie erectilă este reprezentată de problemele vasculare, mai ales cele asociate cu ateroscleroza şi hipertensiunea arterială - ateroscleroza este responsabilă pentru aproximativ 40% din cazurile de disfuncţie erectilă la bărbaţii de peste 50 de ani.

O altă veste proastă pentru tinerii consumatori de tutun este că fumatul afectează calitatea spermei. Bărbaţii care fumează au un număr mai mic de spermatozoizi decât cei care nu fumează, şi o proporţie mai mare de spermatozoizi cu malformaţii, inclusiv ale ADN-ului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite