Ne parfumăm, dar cu ce preţ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne parfumăm, dar cu ce preţ?
Ne parfumăm, dar cu ce preţ?

95% din chimicalele din compoziţia parfumurilor au potenţial alergenic şi cancerigen. Chiar şi parfumurile naturale pot provoca reacţii alergice, din cauza uleiurilor esenţiale pe care le conţin, cum ar fi cel de lavandă sau de trandafir, avertizează specialiştii.

Citiţi şi:

adevarul.it - Shoppingul poate dăuna grav sănătăţii


Apa de toaletă, parfumurile, deodorantele, detergenţii de rufe sau de vase, lacul de unghii, săpunul, şamponul şi în general produsele parfumate conţin substanţe chimice care pot fi sursa a numeroase boli.

„Produsele parfumate au în compoziţia lor substanţe chimice precum benzen, toluen, acetonă, acetat de benzil, eter şi aldehide. Acestea pătrund prin piele direct în sânge şi pot provoca tulburări precum astenie, tahicardie, nervozitate, afecţiuni cardiovasculare, stări de oboseală permanentă, anxietate şi depresie, stări alergice, rinite, astm şi chiar cancer cutanat”, spune medicul de familie Ruxandra Constantina, de la Clinica MedAs din Bucureşti.

Alergiile, cea mai frecventă problemă

Hipersensibilitatea este cea mai întâlnită reacţie a adulţilor la produsele parfumate. Aceasta se manifestă prin iritaţii, roşeaţă, mâncărime sau hiperpigmentare a pielii.

 „Orice substanţă care intră în alcătuirea parfumului poate fi alergizantă, sensibilizantă sau fotosensibilizantă. Mă refer la compuşii parfumaţi, la dizolvanţi, la stabilizatori şi la potenţiatorii de miros”, spune medicul dermatolog Anca Zbranca, de la Clinica Roderma din Iaşi.

Medicii ne avertizează că trebuie să folosim cu precauţie chiar şi parfumurile cu substanţe naturale, studiile demonstrând că şi uleiurile esenţiale conţinute de acestea pot provoca reacţii alergice. Principalele arome care pot cauza astfel de probleme sunt cele de levănţică şi de trandafir.

Inhalarea duce la ameţeli şi la greţuri

Acetona, benzenul, etanolul, acetatul de benzil, dar şi celelalte substanţe conţinute de produsele parfumate pot duce la ameţeli, greţuri şi la iritaţii ale tractului respirator atunci când sunt inhalate.

În plus, expunerea prelungită la astfel de chimicale în concentraţii mari poate afecta sistemul nervos central, putându-se ajunge până la instalarea comei.

O altă problemă cauzată de expunerea la benzenul ce se găseşte în parfum, fixativ, înălbitori de rufe sau în şampon este afectarea renală. De asemenea, acetatul de benzil este cancerigen, fiind asociat cel mai adesea cu apariţia tumorilor maligne la nivelul pancreasului.

Nu există teste pentru toate substanţele!

Specialiştii spun că produsele parfumate trebuie evitate de persoanele care prezintă alergii la anumite ingrediente din compoziţia lor şi că acestea trebuie folosite cu moderaţie chiar şi de persoanele sănătoase. Pentru a afla însă ce substanţă este vinovată de apariţia reacţiei alergice trebuie făcut un consult dermatologic şi se realizează, de asemenea, teste alergologice de tip patch.

„Acest lucru se face totuşi în foarte puţine cabinete dermatologice, deoarece, în general, compoziţia parfumurilor este secretă şi firmele producătoare nu prea lucrează cu laboratoarele de farmaco-vigilenţă şi cu dermatologi. În astfel de situaţii, tot ce poate face medicul este să sfătuiască pacientul ce produse să nu mai folosească. Iar dacă substanţa este descoperită, se prescriu în general antihistaminice şi dermocorticoizi”, mai spune Anca Zbranca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite