Napul - un tonic pentru toate varstele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O leguma care poate preveni unele afectiuni de sezon este napul. Trecut cu vederea chiar si de gospodinele preocupate de o dieta sanatoasa, napul a fost declarat de specialisti drept leguma "tuturor

O leguma care poate preveni unele afectiuni de sezon este napul. Trecut cu vederea chiar si de gospodinele preocupate de o dieta sanatoasa, napul a fost declarat de specialisti drept leguma "tuturor varstelor". De aceea, este recomandat tinerilor si varstnicilor, sportivilor de performanta si intelectualilor sedentari, datorita compozitiei sale, bogate in saruri minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, in fier si cupru - ce se gasesc in frunze), plus un aport apreciabil de vitamine A, B, C. Napul ocupa un loc de frunte in categoria tonicelor ideale. El poate fi folosit sub forma de salata. In combinatie cu sfecla si morcovul sau, pur si simplu, cu ulei si marar. De asemenea, este o leguma indicata pentru obezi si pentru cei care se confrunta cu eczeme si acnee. Siropul de nap se realizeaza prin scobirea radacinii si umplerea acesteia cu zahar, ca si la ridichea neagra.
Reteta saptamanii
Supa de napi cu iaurt si nuci
Cantitati: 4 napi, 4 catei de usturoi, 50 g miez de nuca, 150 g cubulete de paine prajita, 20 g ulei, 500 ml iaurt sau lapte batut, 100 g morcovi, apa, suc de lamaie: 2 linguri. Pentru garnitura: marar verde, 20 ml ulei de masline, 5 linguri miez de nuca taiati marunt sau macinati. Preparare: napii si morcovii vor fi taiati cubulete (dupa ce au fost curatati de coaja). Cand sunt aproape fierte aceste legume vom adauga painea prajita pe care o zdrobim cu coada lingurii de lemn, usturoiul pisat si pregatit sub forma de mujdei. Vom completa supa cu uleiul. Apoi adaugam iaurtul amestecand foarte bine si nucile. Vom garnisi supa cu nuci macinate, uleiul de masline si mararul taiat marunt.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite