Murele combat efectele îmbătrânirii premature

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru uz medicinal se culeg frunzele, mugurii şi fructele murului, din care se prepară infuzii, decocturi şi extracte fluide. „Revigorante şi hidratante în acelaşi timp, murele sunt foarte bogate în antocianidine, substanţe antioxidante care combat acţiunea radicalilor liberi şi efectele îmbătrânirii premature.

De asemenea, datorită vitaminelor E, C şi bioflavonoidelor pe care le conţin, murele sunt indicate în prevenirea şi în tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi circulatorii.

Mai mult, aceşti antioxidanţi puternici protejează împotriva mai multor forme de cancer, împotriva infecţiilor şi încetinesc procesele degenerative ale organismului", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Ceaiul din frunze şi din mlădiţe tinere de mur calmează tusea şi ajută la eliminarea tulburărilor digestive.

Mod de întrebuinţare

Infuzie: Se prepară din trei linguriţe de frunze uscate şi din 300 ml de apă fiartă. Se infuzează zece minute şi se bea neîndulcită. Această infuzie este indicată ca remediu împotriva diareei, ca tonic sau ca adjuvant în afecţiunile cardiovasculare. Se consumă câte două căni pe zi timp de 14 zile.

Sirop: Într-o cratiţă mare se pun 2 kg de mure peste care se toarnă 250 g de zahăr. După ce zahărul s-a topit, se adaugă 1¼ l de apă şi se pune vasul să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. După aceea, lichidul se strecoară, se adaugă 750 g de zahăr şi siropul se fierbe la foc mic până ce capătă consistenţa smântânii.

Apoi se stoarce sucul unei lămâi, se mai lasă să clocotească două minute şi se ia vasul de pe foc. Siropul se toarnă călduţ în sticle clătite cu alcool alb şi se astupă cu dopuri de plută opărite. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite