Multivitaminele, doar la indicaţia medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multivitaminele, doar la indicaţia medicului
Multivitaminele, doar la indicaţia medicului

Administrarea după ureche a suplimentelor alimentare vă poate face mai mult rău decât bine. Dozele zilnice de vitamine recomandate pentru compensarea carenţelor din organism sunt prescrise în funcţie de vârstă, de sex şi de eventualele afecţiuni.

Administrarea multivitaminelor trebuie începută doar după efectuarea analizelor medicale, în sens contrar, acestea putând avea efecte nocive asupra sănătăţii.

„În niciun caz nu se recomandă administrarea multivitaminelor fără acordul medicului. Dozele zilnice recomandate depind însă de starea generală de sănătate, de vârstă, de sex, de nivelul de activitate fizică, de gradul de oboseală şi de stres. De asemenea, multivitaminele se administrează o perioadă limitată. În general, acestea se iau zece zile pe lună, în cure de câte trei luni“, spune medicul de familie Aristia Mihăilescu de la Clinica MedCenter din Bucureşti.

Copiii şi bătrânii, categorii speciale

Administrarea multivitaminelor trebuie făcută respectând indicaţiile medicului curant chiar şi în cazul copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor în vârstă şi bolnavilor cronici (categorii care au nevoie de un aport suplimentar de astfel de substanţe). Administrarea multivitaminelor în cazul persoanelor sănătoase duce la apariţia hipervitaminozelor. Este vorba în special de excesul de vitamine liposolubile (care se dizolvă în grăsimi): A, E şi K.

„Aceste substanţe sunt cu atât mai periculoase cu cât nu sunt eliminate prin urină şi se depozitează în ficat“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Studii efectuate de cercetătorii scoţieni de la Universitatea Gordon din Aberdeen au arătat că persoanele care iau multivitamine fără să aibă nevoie de acestea pot suferi de osteoporoză, deoarece consumă prea multă vitamina A, consecinţa fiind fragilizarea oaselor. Peste 60 de studii internaţionale arată că vitaminele A şi E luate în exces reduc durata de viaţă, deşi iniţial se credea că o prelungesc.

Citiţi eticheta suplimentelor!

Profesorul Mencinicopschi spune că metoda cea mai bună de a beneficia de o multitudine de vitamine şi de minerale constă în adoptarea unei diete echilibrate, care să includă mai ales fructe şi legume proaspete.

„În situaţia în care apelăm totuşi la suplimentele multivitaminice, este bine să optăm pentru cele naturale, şi nu pentru cele de sinteză. Pentru a ne asigura de acest lucru este bine să citim eticheta“, atrage atenţia specialistul.

La ce sunt bune?

Vitamina A favorizează procesul de dezvoltare osoasă, sinteza anumitor hormoni, de tipul progesteronului, şi întăreşte imunitatea.
Vitamina B ajută organismul să-şi folosească rezervele energetice.
Vitamina B3 ajută la metabolizarea glucozei.
Vitamina B5 influenţează metabolismul glucidelor şi lipidelor.
Vitamina B6 contribuie la sintetizarea lipidelor şi proteinelor.
Vitamina C este necesară bunei funcţionări a vaselor de sânge şi a muşchilor, ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism şi are proprietăţi antioxidante.
Vitamina D joacă un rol important în asimilarea calciului.
Vitamina E protejează celulele pielii şi intervine în sinteza globulelor roşii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite