Mortalitatea infantilă poate fi prevenită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mortalitatea infantilă poate fi prevenită
Mortalitatea infantilă poate fi prevenită

Greutatea mică la naştere e unul dintre factorii care pot duce la decesul copiilor de până la un an. Multe cazuri de mortalitate infantilă ar putea fi prevenite dacă s-ar interveni medical la timp. Cei mai vulnerabili sunt copiii născuţi prematur.

În România, rata de deces a copiilor mai mici de un an este de 22,9 la sută, faţă de 5,72 la sută, cât este media înregistrată pentru celelalte ţări din Uniunea Europeană. Aceste date ne situează pe primele locuri în Europa la capitolul mortalităţii infantile.

„Greutatea mică la naştere, afecţiunile respiratorii (precum pneumonia), malformaţiile congenitale (cum sunt cele de cord) şi afecţinile din sfera digestivă sunt principalele cauze ale mortalităţii infantile”, afirmă Alin Stănescu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC) din Bucureşti.

Prematurii, cel mai mare risc

Cele mai multe dintre decesele în rândul copiilor de până la un an sunt corelate cu o greutate la naştere sub 2.500 de grame, întâlnită mai ales în cazul copiilor născuţi prematur. „Infecţiile (gripă, rubeolă, toxoplasmoză, listerioză şi infecţii urinare), anemiile, bolile cardiace grave şi afecţiunile respiratorii severe ale mamei, sarcina multiplă, malformaţiile uterine şi anomaliile fetale sunt câteva cauze ale naşterilor premature”, afirmă Iuliana Ceauşu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino“ din Bucureşti.

Sarcina trebuie monitorizată medical

Multe dintre decesele bebeluşilor pot fi prevenite dacă gravida merge regulat la controale medicale şi face analize de sânge şi ecografii, prin care pot fi depistate unele malformaţii. Riscul de a naşte prematur poate fi evitat, de exemplu, dacă sunt tratate eventualele infecţii ale gravidei.

„Prevenirea naşterii premature trebuie începută prin consultaţii prenatale, prin identificarea unor posibili factori de risc pe parcursul întregii sarcini, prin monitorizarea stării materne şi fetale, prin determinarea lungimii colului, prin profilaxia infecţiilor materno-fetale, prin asigurarea unei nutriţii sănătoase şi prin evitarea eforturilor materne pe durata sarcinii”, subliniază medicul Iuliana Ceauşu.

Testările la naştere ar putea preveni decesele

În România, doar 33 la sută din nou-născuţi sunt testaţi pentru boli genetice.

Prin astfel de analize se depistează boli precum fenilcetonuria, jumătate dintre copiii care se nasc cu această boală murind din cauză că sunt diagnosticaţi prea târziu.

În ţara noastră, copiii sunt testaţi doar pentru două boli genetice, fenilcetonuria şi hipotiroidismul congenital, în condiţiile în care în Austria se efectuează teste pentru 29 de boli, iar în SUA, pentru 44 de astfel de afecţiuni. 

Şansele de viaţă ale prematurilor

Rata de supravieţuire a prematurilor care au o greutate între 500 şi 600 de grame este de 20 la sută, a celor cu 1.250-1.500 de grame este de 80-90 la sută, iar a celor de peste 1.500 de grame, de 99 la sută. Însă 20-50 la sută din cei care supravieţuiesc pot avea sechele neurologice majore (paralizie cerebrală, retard mental sau tulburări de auz).

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite