Moduri inedite de a face faţă căldurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moduri inedite  de a face faţă căldurii
Moduri inedite de a face faţă căldurii

Tamponaţi-vă încheietura mâinii cu o compresă rece la fiecare oră şi consumaţi mâncare săracă în grăsimi, dar bogată în condimente. Când termometrul arată peste 35 de grade Celsius, consumul a peste doi litri de apă şi pornirea aerului condiţionat nu sunt suficiente pentru a ne răcori.

Cum în timpul zilei nu putem face un duş rece de câte ori dorim să ne răcorim, o idee ar fi să ne tamponăm, la fiecare oră, timp de un minut, încheietura mâinii sau tâmplele cu o compresă înmuiată în apă rece sau cu un cub de gheaţă. 

Luaţi gustări dese şi bogate în condimente

Cel puţin în perioada caniculară, este indicat să nu consumăm mâncare grasă, pe bază de carne. Pentru a o procesa, organismul va elibera o cantitate mare de energie şi, drept urmare, de căldură. Mai bune sunt gustările uşoare şi dese, care nu suprasolicită corpul.

Dacă nu aveţi probleme digestive (cum este sindromul de colon iritabil), puteţi consuma mâncare săracă în grăsimi şi condimentată. Vă va ajuta să transpiraţi, fără a ridica temperatura corpului. Acelaşi efect îl au şi partidele de sex, spun specialiştii.

Programaţi-vă activităţile

Programarea activităţilor de peste zi ne poate ajuta să nu ne supraîncălzim. De exemplu, este bine să evităm folosirea fierului de călcat sau feonului dimineaţa sau gătitul la amiază, pentru că vom creşte astfel temperatura în casă.

Peste zi, toate jaluzelele ar trebui coborâte, astfel încât să oprim razele soarelui să pătrundă în casă. Ca să evitaţi efectul de saună, ar trebui să lăsaţi peste zi două ferestre deschise, pentru a se face curent.

„Când ajungem seara acasă, ar fi bine să bem un ceai călduţ, nu apă de la frigider, şi să facem un duş cu apă la temperatura corpului, scăzându-i temperatura progresiv”, ne sfătuieşte Alina Constantin, medic de familie la Policlinica Drumul Taberei, Bucureşti. În nopţile cu temperaturi ridicate, puteţi dormi cu o sticlă cu apă cu gheaţă la picioare. Însă un sfat: puneţi lenjeria de pat la frigider cu o oră înainte de culcare. Cearşaful rece va scădea temperatura din cameră şi vă va răcori, cât să puteţi adormi.

Ventilator, în loc de aer condiţionat

Obiecte simple, cum sunt evantaiul şi ventilatorul, vă pot ajuta să vă menţineţi temperatura corpului în limite normale peste zi. Acasă, puteţi înlocui aerul condiţionat cu un ventilator. Asta pentru că, pe lângă aerul rece emis, ventilatorul va ajuta şi la evaporarea transpiraţiei de pe corp şi, deci, la răcorire. În mijloacele de transport în comun ori la serviciu, puteţi folosi un evantai.

Ce să nu faceţi pe caniculă

Nu ţineţi aparatele electrocasnice în priză peste zi dacă nu le folosiţi.

Nu consumaţi mâncăruri grase sau dulciuri în exces.

Nu îmbrăcaţi haine închise la culoare, din material sintetic.

Nu beţi apă rece şi băuturi alcoolice. Acestea vor intensifica pierderea lichidelor din organism.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite