Modificarea gingiilor poate anunţa parodontoza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depunerile mari de tartru duc la desprinderea gingiilor de pe dinte. Retracţia gingivală poate fi cauzată şi de poziţionarea incorectă a dinţilor pe arcadă, de scrâşnitul din dinţi sau de folosirea incorectă a aţei dentare.

Retragerea gingiilor de pe dinte poate surveni natural, ca urmare a înaintării în vârstă, sau poate fi cauzată de anumiţi factori, precum afecţiunile parodontale. „La persoanele cu boală parodontală (cunoscută în popor ca parodontoză), retracţia gingivală este însoţită de gingii inflamate, care sângerează. Această afecţiune are ca rezultat mobilitatea dentară şi, în final, pierderea dinţilor şi resorbţia osului alveolar (osul de pe maxilar în care sunt implantaţi dinţii)", atrage atenţia medicul stomatolog Raluca Manea de la clinica Imperial Dent din Bucureşti. Pe lângă mobilitatea dinţilor, mai pot apărea respiraţia urât mirositoare, durerile şi sensibilitatea dentară la contactul cu alimentele reci sau fierbinţi.

De asemenea, modificarea gingiilor este favorizată de pungile parodontale, spaţii care se dezvoltă între dinte şi gingie, unde se acumulează şi se dezvoltă bacteriile. Controalele periodice preventive pot descoperi şi trata din timp aceste probleme, pentru a nu se ajunge la complicaţii precum pierderea dinţilor.

Igiena dentară precară, de vină

Desprinderea gingiilor de dinţi este favorizată de igiena orală deficitară, care duce la formarea plăcii bacteriene şi a tartrului, de periajul prea agresiv, de folosirea incorectă a aţei dentare şi a scobitorilor, de traumatisme care afectează dinţii sau de unele intervenţii chirurgicale stomatologice. Şi poziţia incorectă a dinţilor (înghesuiţi sau înclinaţi), alimentaţia deficitară, săracă în fructe şi în legume, precum şi scrâşnitul din dinţi (bruxism) se pot face responsabile de retracţia gingivală.

Ce presupune tratamentul

Înainte de stabilirea conduitei terapeutice în retracţia gingivală, este nevoie de depistarea cauzei acesteia. Medicul Raluca Manea menţionează că „tratamentul presupune igienizări regulate (detartraj, periaj profesional), folosirea unor gutiere pentru bruxism, purtarea unui aparat dentar (în cazul malpoziţiilor dentare), grefe de ţesut care vor acoperi porţiunile de rădăcină expuse în urma retracţiei sau repoziţionările gingivale chirurgicale". Pe lângă aceste manevre terapeutice, este nevoie să se adopte măsurile corecte de igienă: periajul dentar de două ori pe zi, folosirea corectă a aţei dentare şi înlocuirea periuţei o dată la trei luni. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite