Modificarea de genă, motivul pentru care unii oameni dormi mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificarea de genă, motivul pentru care unii oameni dormi mai puţin
Modificarea de genă, motivul pentru care unii oameni dormi mai puţin

Toţi ne-am întrebat de ce unii dintre noi dorm mai mult decât alţii. Se pare că cercetătorii americani au aflat că mutaţia unei gene poate explica de ce unele persoane au nevoie de mai puţin somn decât altele.

O echipă de cercetători condusă de Ying-Hui Fu, profesor de neurologie la Universitatea din California din vestul Statelor Unite, a descoperit, în timp ce efectua un vast studiu asupra somnului, o genă mutantă la o mamă şi fiica sa care nu dormeau decât şase ore pe noapte fără să se simtă obosite.

"Echipa a identificat o mamă şi pe fiica sa care toată viaţa lor au avut nevoie să doarmă mai puţin decât majoritatea indivizilor", explică profesorul într-un studiu publicat de revista Science.

Timpul mediu de somn necesar unui individ se situează între 8 ore şi 8 ore şi jumătate, şi 7 ore şi 45 de minute după o zi liberă, fără muncă.

Analiza unei gene, DEC2, reputată de a regla ciclurile de somn, a arătat o modificare la aceste două persoane.

Pentru a confirma ipoteza lor, cercetătorii au introdus această genă mutantă în organisme de şoarece şi au observat somnul lor. "Şoarecii dormeau mai puţin, aveau mai puţină nevoie de somn şi când au fost lipsiţi de somn, nu se simţeau atât de obosiţi", afirmă dna Ying-Hui Fu.

Potrivit cercetătoarei, gena DEC2 "ar putea fi implicată în modulaţia cantităţii de somn sau chiar în procesul de a sta treaz".

"Cazul acestor şoareci trebuie să ne dea ocazia de a studia mai precis dacă există alte comportamente sau alte condiţii fiziologice asociate acestui sindrom de somn scurt", conchide autorul principal al studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite