Moartea alba isi intinde tentaculele in Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gasca, poarta catre iadul drogurilor Statisticile arata ca, in ultimii ani, media de varsta a debutului consumului de droguri este intr-o scadere dramatica. Cei mai vulnerabili sunt

Gasca, poarta catre iadul drogurilor
Statisticile arata ca, in ultimii ani, media de varsta a debutului consumului de droguri este intr-o scadere dramatica. Cei mai vulnerabili sunt adolescentii si tinerii, mult mai predispusi la experiente noi si la asumarea unor riscuri.
Psihologul Hanibal Dumi-trascu indica mai multe cauze care-i pot conduce pe tineri spre consumul de droguri: ,O prima explicatie are in centrul ei modelul social pe care tanarul il imita. Grupul din care face parte si anturajul au o influenta decisiva asupra unui tanar: daca acolo se consuma droguri, sunt sanse foarte mare ca nou-venitii sa fie atrasi si ei inspre consum. O alta cauza vizeaza cadrul general de dezvoltare a fiintei umane in societatea contemporana. Traim intr-o societate in care angoasa existentiala, lipsa de valori, pierderea idealurilor ii determina pe multi tineri sa esueze in consumul de droguri. In lumea in care traim, individul experimenteaza o acuta pierdere a identitatii, caz in care manifestarile patologice si psihopatologice vin de la sine. Unii psihologi sustin si ca, pana la urma, consumul de droguri e un semn de civilizatie, un semn de culturalizare. Nu iei droguri pentru a-ti satisface nevoile de baza. Dimpotriva, ingurgitezi substanta stupefianta pentru a-ti produce placere, ceea ce reprezinta, in viziunea specialistilor, un semn de evolutie, de emancipare. Motiv pentru care, inclinate spre consumul de droguri sunt persoanele care dau curs satisfacerii unor dorinte, si mai putin ratiunii. Iar acest fenomen este din plin sustinut de aceia pe care tinerii ii iau drept modele: artistii, vedetele din mediul in care traim. Fara indoiala, ei sunt modele pentru tinerii nostri, ei sunt mediatizati, ei sunt eroii societatii noastre. Dar sunt niste eroi cu totul si cu totul diferiti de ceea ce consideram eroi acum 20-30 de ani in urma, cand tinerii il admirau pe Superman, sa zicem. Astazi, Mutu e modelul pentru tinerii nostri, acel Mutu care, desi e genial pe terenul de fotbal, a esuat totusi in consumul de droguri. Evident, aceasta e si o consecinta a modului in care au evoluat valorile in societatea noastra: tanarul vede ce a facut Mutu, ce a facut fiul lui Tiriac, vede ce fac cei cu bani, cei cu imagine, si ajunge sa creada ca acesta e drumul de urmat, ca exista o unda de libera trecere. Astazi, valorile care tin de buna-crestere, de respectul fata de familie s-au topit in cele promovate prin toate mijloacele, pe care tanarul si le asuma si le urmeaza cu sfintenie".

Cele mai cunoscute stupefiante
Heroina
* In Romania, injectarea este in continuare cea mai frecventa cale de administrare a heroinei; supradoza determina insuficienta respiratorie, care poate sa duca imediat la moarte prin sufocare; multe decese in randul consumatorilor sunt provocate de intoxicatii cauzate de impuritatile din heroina vanduta pe strada.
Ecstasy
* se gaseste sub forma de pastile, de forme si culori diferite; determina anxietate iritabilitate, psihoze cronice si paranoice, depresii severe, slabirea me-moriei, tahicardie, transpiratie excesiva, senzatie de lesin, crampe sau atacuri de panica.
LSD
* din pudra de LSD sunt produse pastile - utilizarea indelungata poate duce la psihoze, iar persoanele cu un psihic slab pot suferi afectiuni psihice ireparabile.
Cocaina
* se vinde sub forma de pudra alba, fina sau granulata; poate fi trasa pe nas - "prizata", injectata sau fumata; euforia dispare in aproximativ 30 de minute, lasand consumatorul intr-o stare de anxietate, depresie si irascibilitate, stare care pe multi ii incurajeaza sa mai ia o doza, de unde rezulta dependenta.
Canabis
* cei mai cunoscuti derivati sunt marijuana si hasisul; efecte neplacute: greata mai ales daca este luata in combinatie cu alcool sau alte droguri cu efect stimulant; lipsa de coordonare in miscari si lipsa echilibrului; toleranta redusa la insuccese, reducerea capacitatii de memorare si de concentrare a atentiei.

Campanie de informare la nivel national
Asociatia "Forumul Antidrog" - FORAD, impreuna cu Blocul National Sindical, au lansat unul dintre cele mai ample programe impotriva consumului de stupefiante, denumit ,Floarea de Colt". Cel mai important scop al proiectului este insa construirea unor centre de dezintoxicare si reinsertie sociala la standarde europene.

Efecte secundare - infectarea cu virusul hepatic si HIV
Transmiterea virusului HIV la consumatorii de droguri prin utilizarea aceluiasi ac de seringa este, dupa contactul sexual neprotejat, cea mai frecventa metoda prin care se produce infectarea. De cele mai multe ori, infectia cu virusul HIV este insotita si de cea cu virusul hepatic. ,Exista un numar mare de persoane care se drogheaza intravenos, dar, din fericire, in randul lor nu s-a stabilit ca ar exista o epidemie. Dar asta nu inseamna ca, daca numarul lor va continua sa creasca, oricand exista riscul izbucnirii unor epidemii", ne-a declarat dr. Dan Duiculescu, seful sectiei pentru infectia HIV si SIDA de la Spitalul ,Victor Babes" din Bucuresti.

"Imi sfasiam carnea de dorul unei bile de heroina"
Razvan este un tanar de 21 de ani din Bucuresti. Dupa ce a consumat stupefiante de la varsta de 15 ani, el a reusit in urma cu un an de zile sa renunte la droguri. "Totul a pornit de la o tigara cu heroina care mi-a fost oferita de un amic. La inceput am refuzat, dar la insistentele amicilor mei am luat-o. Prima tigara mi-a placut si am zis ca daca voi fuma si a doua nu se va intampla nimic. In scurt timp insa am devenit dependent si tigarile cu heroina nu ma mai satisfaceau. Astfel, am inceput sa-mi administrez heroina injectabil. De bani faceam eu rost. Vandusem aproape tot din casa in care locuiam cu tata. La un moment dat m-am gandit sa comit si cateva talharii, pentru ca banii nu imi mai ajungeau. asta a fost momentul in care mi-am dat seama ce fac si am incercat sa renunt. Mi-a fost foarte greu, dar prietena mea, Iuliana, m-a ajutat foarte mult. Zile intregi stateam in camera mea incuiat. Ma dadeam cu capul de pereti si imi sfasiam carnea de pe mine de durere si dor de o bila de heroina. A fost cumplit... Daca nu renuntam la timp, poate ca acum eram mort", ne-a povestit Razvan.

Cum pot fi recunoscuti consumatorii
* schimbarea brusca a comportamentului
* trecerea fara motiv de la veselie la tristete, uneori agresivitate neobisnuita
* pierderea apetitului
* pierderea gradata a interesului fata de scoala, munca, sport, prieteni
* stari de somnolenta si apatie
* disparitia banilor sau a unor obiecte de valoare
* pete neobisnuite, mirosuri ciudate, chimice, pe piele sau imbracaminte
* schimbarea grupului de prieteni, tendinta de tainuire a acestor "prieteni"

VIP-uri implicate in scandaluri cu droguri
Cantareata hip-hop Dana Cotescu, alias "Marijuana", a socat opinia publica, in urma cu cativa ani, cand s-a declarat dependenta de droguri. Dupa un tratament indelungat, ea a reusit sa se trateze, participand apoi la o serie de evenimente antidrog. "Jumatatea" formatiei hip-hop, Tudor Sisu, a platit scump traficul si consumul de droguri: trei ani de inchisoare, din care a efectuat doi. O lectie dura, pe care Sisu si-a asumat-o. O experienta pe care a pus-o pe note muzicale. Cea mai mare dezamagire a produs-o printre fani fotbalistul Adrian Mutu, depistat pozitiv la un control antidoping. Idol a milioane de oameni, Mutu s-a declarat "invins" de cocaina. A regretat, insa consumul de cocaina i-a atras o serie de probleme pe care Mutu a fost nevoit sa le accepte. Un alt scandal de proportii a izbucnit pe 28 noiembrie 2002. Raluca si Zenga se aflau in clubul "The Office" din Capitala, in timpul unei descinderi in forta a politistilor. Ofiterii au gasit, sub masa la care stateau cei doi, o doza de cocaina aruncata pe jos. Langa ei se aflau Tiriac jr. si fotbalistul Dan Petrescu. Raluca Sandu a fost atunci audiata. Doi ani mai tarziu, fiul omului de afaceri Ion Tiriac era retinut pe Aeroportul Otopeni cu suspiciunea de consum si trafic de droguri. Cercetat, la un pas de a fi trimis in judecata pentru trafic de droguri, Tiriac jr. a raspuns in fata instantei pentru acuzatia de posesie si consum de cocaina, in final fiind achitat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite