Mişcarea sporeşte inteligenţa copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exerciţiile fizice practicate de la vârste foarte tinere influenţează gradul de inteligenţă, arată datele unui studiu recent. Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Illinois au demonstrat că, indirect, exerciţiile fizice îşi pot pune amprenta asupra situaţiei şcolare.

Creierul a 49 de copii, cu vârste cuprinse între 9 şi 10 ani, a fost scanat cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM). În prealabil, jumătate din copii au alergat pe o bandă asemănătoare celor din sălile de fitness. S-a observat că hipocampusul (zona din creier responsabilă de învăţare şi de memorare) voluntarilor care făcuseră mişcare era cu 12 la sută mai mare decât în cazul celorlalţi.

„Este pentru prima dată când se foloseşte rezonanţa magnetică pentru a scana creierul copiilor şi pentru a afla ce influenţă au cu adevărat exerciţiile fizice asupra lor. Iar rezultatele sunt peste aşteptări", explică Art Kramer, coordonatorul studiului. Potrivit cercetătorilor, un copil care începe de la o vârstă fragedă să facă mişcare va fi un elev care va obţine doar note bune la şcoală. Prin urmare, oamenii de ştiinţă americani sfătuiesc părinţii să-şi îndemne copiii să facă mişcare zilnic sau să-i înscrie la diferite sporturi.

Între 45 şi 60 de minute de mişcare zilnic

Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat multiplele beneficiile ale mişcării asupra stării de sănătate. Însă, pentru a obţine rezultate, se recomandă între 45 şi 60 de minute de mişcare zilnic, de cel puţin trei ori pe săptămână.

S-a demonstrat că mişcarea menţine inima sănătoasă, previne apariţia diabetului zaharat de tip 2 şi reglează nivelul tensiunii arteriale. În plus, persoanele care fac sport au un randament mai crescut la locul de muncă în comparaţie cu sedentarii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite