Mirajul curelor de slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devenită obsesie pentru unele femei, pierderea în greutate ar trebui să fie o necesitate mai ales pentru persoanele supraponderale. Alege să îţi modifici pe termen lung obiceiurile alimentare, în defavoarea curelor drastice, care îţi pot şubrezi sănătatea. Şi nu uita să faci cât mai multă mişcare!

Fie că vrei să slăbeşti din dorinţa de a arăta mai bine, fie din motive medicale, într-o cură de slăbire este nevoie de respectarea unor reguli pentru obţinerea rezultatelor dorite. Nu uita că dietele severe şi autoînfometarea îţi pot şubrezi sănătatea, pentru că te privează de nutrienţii de care ai nevoie. Încearcă să îţi modifici pe termen lung unele obiceiuri alimentare sau care ţin de stilul tău de viaţă. Trebuie să ştii că este mult mai sănătos să te menţii la o greutate normală cât mai mult timp decât să slăbeşti drastic şi apoi să te îngraşi la loc. 

Află cum stai cu greutatea

Înainte de a te întreba dacă ai cu adevărat nevoie să slăbeşti, calculează-ţi indicele de masă corporală (IMC). Acesta reprezintă raportul dintre greutate (kg) şi înălţime (m) la pătrat (IMC = greutate/înălţime²). Dacă rezultatul se situează între 18,50 şi 24,99,  ai o greutate normală, iar dacă acesta se află între 25 şi 29,99, eşti supraponderal.

Însă, dacă rezultatul este peste 30, vorbim despre obezitate. Chiar dacă greutatea în ansamblu nu pare să fie o problemă, s-ar putea să ai obezitate abdominală. O dimensiune a taliei mai mare de 102 centimetri la bărbaţi şi de 88 de centimetri la femei reprezintă obezitate abdominală. 

Atenţie la combinarea  alimentelor!

image

> Carne

. Optează pentru carnea de pui, de pe care este indicat să îndepărtezi pieliţa, pentru carnea de viţel ori de curcan şi pentru peşte. Ideal este să fie preparate prin fierbere, în aburi, la cuptor sau la grătar. Carnea poate fi consumată cu o garnitură de legume, niciodată cu cartofi, orez, paste şi pâine. Evită mezelurile!

> Carbohidraţi. Alege produsele cu glucide cu eliberare lentă, cum ar fi pâinea de secară, orezul basmati sau ovăzul şi cerealele integrale. 

> Legume şi fructe. Toate legumele şi fructele (mai puţin cele uscate, bogate în zaharuri) sunt recomandate în cura de

image

slăbire. Fructele trebuie consumate pe stomacul gol, fără a le combina cu alte alimente. Consumate ca desert, pot fermenta.

image

> Lactate

. Laptele degresat sau semidegresat, iaurturile dietetice şi brânza slabă sunt cele mai potrivite într-o cură. Este ideal ca lactatele să nu fie consumate cu carbohidraţi la aceeaşi masă.

> Dulciuri. Bogate în grăsimi şi în zahăr, prăjiturile, fursecurile şi produsele de patiserie trebuie excluse din cură. 

> Lichide. Apa, de preferat cea plată, poate inhiba pofta de mâncare. Sucurile naturale şi ceaiurile (ideal, fără zahăr) sunt

image

de preferat, în defavoarea alcoolului şi băuturilor acidulate, bogate în calorii.

5 sfaturi pentru  a slăbi sănătos

1Alege o dietă echilibrată, din care să nu îţi lipsească vitaminele şi mine­ra­lele; redu grăsimile nesănătoase, în favoarea fructelor şi legumelor.

2Nu te înfometa.  

3Nu te baza pe nicio cură excentrică, pilule, ceaiuri sau pe tratamente minune, pentru că s-ar putea să îţi pună în pericol sănătatea.

4Fă multă mişcare.

5Unele tratamente corporale ar trebui să fie metode complementare în cură.

Câte calorii consumi?

image

Un regim alimentar cu 500 de calorii/zi se poate alcătui din: 250 g de lapte bătut, 100 g de carne slabă la grătar, 80 g de brânză de vaci, 50 g de pâine integrală şi 400 g de legume şi de fructe.

Regimul cu 1.000 – 1.500 de calorii/zi poate include: 200 g de carne slabă fiartă sau la grătar, 200 g de brânză de vaci sau de urdă, 400 g de lapte bătut, 800 g de legume şi de fructe cu un conţinut redus de glucide, 60 g de pâine şi 15 g de grăsimi.

Lipsa de calciu îngraşă

Carenţa de calciu este una dintre cauzele surplusului de kilograme, anunţă cercetătorii canadieni de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Laval, Canada. Persoanele care asimilează mai puţin de 600 mg de calciu zilnic slăbesc mult mai greu decât cele care îşi asigură necesarul zilnic de calciu, adică 1.000 mg.

Participantele care au luat zilnic suplimente de 1.200 mg de calciu au reuşit să piardă 6 kilograme pe parcursul a 15 săptămâni. Cercetătorii au explicat că, în lipsa unei cantităţi optime de calciu, creierul stimulează pofta de mâncare.

Ceaiul verde potoleşte foamea

image

Pe lângă proprietăţile antioxidante, ceaiul verde ajută şi la pierderea de kilograme în exces. Trei ceşti de ceai pe zi te pot ajuta să slăbeşti! Totuşi, nu-l consuma după ora 17.00, deoarece poate da insomnii, din cauza conţinutului de cafeină.

Specialistul nostru

Dr. Georgiana-Ozana Tache ,medic primar recuperare medicală Spital Clinic de Urgenţă Floreasca Medical Care - Centru de Recuperare Medicală

Electrostimularea reprezintă o modalitate de scădere ponderală. Sunt necesare 24-36 de şedinţe de electrostimulare, efectuate cu o frecvenţă de trei şedinţe săptămânal, pentru ca să se constate o scădere ponderală cuprinsă între 3 şi 5 kilograme. Menţinerea şi consolidarea rezultatelor se fac prin continuarea terapiei cu aceeaşi frecvenţă, de trei şedinţe săptămânal. Drenajul limfatic constă într-un preso-masaj, prin care se acţionează asupra lanţului de ganglioni limfatici, şi are ca rezultat slăbirea zonelor tratate şi absorbţia excesului de grăsime.

Prima acţiune a vacuum-ului este ruperea fibrelor care „ţin celulita prizonieră“. A doua acţiune este presarea porţiunilor de piele, care sunt rulate între două role interioare ce presează celulele grase şi sparg nodulii de celulită. Împachetările cu nămol marin tratează cu succes depozitele de grăsime, iar împachetările cu ciocolată se folosesc drept tratament de remodelare şi de eliminare a celulitei.

Termocuverta sau termosauna este o modalitate de slăbire pe baza efectului de saună. Se folosesc paturi termoactive, care înfăşoară zonele supuse tratamentului, producând un proces de transpiraţie şi de ardere rapidă a grăsimilor.

Dietele clasice de slăbire - avantaje şi dezavantaje

Dieta disociată

image

Funcţionează pe principiul că nu alimentele în sine îngraşă, ci asocierea lor. Presupune disocierea proteinelor de carbohidraţi şi consumarea separată a alimentelor din grupele principale.

Avantaje: Este relativ uşor de urmat, iar rezultatele sunt vizibile în scurt timp.
Dezavantaje:
Consumarea unui singur aliment pe zi poate favoriza apariţia carenţelor nutritive.

Dieta Atkins

Presupune evitarea carbohidraţilor, în favoarea proteinelor. În primele două săptămâni, numite „fază de inducţie”, se consumă zilnic grăsimi şi proteine şi doar 20 g de carbohidraţi pe zi. După această fază, se pot introduce treptat carbohidraţii.

Avantaje: Este uşor de ţinut şi de bărbaţi, care, în general, preferă preparatele din carne, principala sursă de proteine.
Dezavantaje: Poate favoriza apariţia bolilor de inimă (din cauza preponderenţei grăsimilor), respiraţia urât mirositoare,
oboseala şi carenţele de vitamine (este recomandată administrarea de suplimente de vitamine).

Dieta macrobiotică

Săracă în grăsimi saturate şi în calorii, această dietă este axată pe consumul alimentelor sănătoase, bogate în fibre. Dacă vrei să o urmezi, trebuie să consumi cereale integrale, legume, fructe, peşte, oleaginoase, seminţe şi alge marine.

Avantaje: Este foarte sănătoasă pentru ţinerea sub control a colesterolului, pentru hipertensiune şi pentru digestie.
Dezavantaje: Poate provoca apariţia anemiei şi carenţa de vitamina B12 şi de fier.

Pastilele de slăbit au efecte nedorite

Chiar şi pilulele despre care se spune că sunt naturale pot avea reacţii adverse periculoase, mai ales dacă suferi şi de unele boli. Pastilele de slăbit care conţin efedrină pot afecta sistemul nervos şi pe cel cardiac. Ele pot fi şi diuretice, favorizând eliminarea apei. Medicamentele care au ca substanţă activă sibutramina pot creşte tensiunea arterială, fiind contraindicate în afecţiuni coronariene. Substanţa activă orlistat poate avea efecte adverse de tip gastrointestinal. 

Mişcarea ne menţine supli

Nu contează ce tip de activitate fizică alegi în cura de slăbire. Mersul pe jos cel puţin o oră zilnic şi alergatul prin parc sunt variante pentru sălile de aerobic. În afară de sport, şi unele activităţi casnice te ajută să slăbeşti.

image


5 trucuri pentru a păcăli foamea

1Bea multă apă.
2Mănâncă un fruct când simţi nevoia de dulce.
3Consumă alimente bogate în fibre, pentru că induc senzaţia de saţietate.
4Mestecă bine mâncarea.
5Spală-te pe dinţi după cină, ca să nu mai fii tentat să ciuguleşti ceva înainte de culcare.

Capcanele dietelor:bulimia şi anorexia

image

Două dintre cele mai întâlnite tulburări alimentare, bulimia şi anorexia pot pune în pericol sănătatea. Anorexia, întâlnită mai ales la tinerele preocupate excesiv de greutate, se traduce printr-o repulsie totală faţă de hrană, însoţită de pierderea poftei de mâncare.

Prin urmare, corpul se anemiază, iar sistemul imunitar slăbeşte, apărând unele complicaţii cardiovasculare, gastrice şi renale. Tot de complicaţii este însoţită şi bulimia, care se manifestă prin mâncat compulsiv şi prin provocarea vomei de fiecare dată după consumarea hranei. De cele mai multe ori, aceste dereglări apar pe fondul unor depresii şi al unor tulburări afective.

Tratamentele corporale ard grăsimile

O metodă eficientă de remodelare corporală şi de combatere a celulitei este electrostimularea. Prin acest procedeu, se aplică pe piele electrozi conectaţi la un aparat care generează impulsuri electrice. Metoda este recomandată în special persoanelor care nu fac mişcare.

image

Împachetările cu alge marine intensifică arderile de grăsimi de pe fese, coapse, abdomen şi de pe braţe. După înfolierea acestor zone, pacienta trebuie să stea aproximativ 45 de minute în termocuvertă, după care i se vor aplica prin masaj creme anticelulitice.

Terapia cu vacuum este un tip de masaj intens, care se realizează cu ajutorul unui aparat special. Are rezultate bune în arderea eficientă a grăsimilor.

Specialistul nostru

Livia Nena, biolog nutriţionist Bio Nutriliv

În cazul în care o persoană se hotărăşte să ţină o cură de slăbire pentru a scădea în greutate este bine să ceară sfatul specialistului. O cură de slăbire care nu este ţinută corespunzător (în funcţie de vârstă, sex, probleme adiacente de sănătate) poate avea urmări negative din punctul de vedere al sănătaţii inimii, ficatului şi nu numai. Există reguli generale într-o cură de slăbire: nu sunt permise produsele zaharoase, produsele făinoase şi grăsimile. Aceste reguli întotdeauna trebuie adaptate pentru fiecare individ în funcţie de metabolism.

Există diete mai „blânde”, diete mai „dure”, fiecare cu avantajele şi dezavantajele ei. În funcţie de acestea, orice persoană care se cunoaşte bine din punctul de vedere al stării de sănătate şi se sfătuieşte, de asemenea, cu un specialist, poate ajunge la rezultate bune fără niciun risc.



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite