Ministerul Sănătăţii nu va mai achiziţiona roboţi chirurgicali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii nu va mai achiziţiona roboţi chirurgicali
Ministerul Sănătăţii nu va mai achiziţiona roboţi chirurgicali

Ministerul Sănătăţii a anunţat, astăzi, că nu va mai achiziţiona roboţi chirurgicali, deoarece la licitaţie s-a prezentat un singur ofertant, cu o propunere disproporţionată, şi că suma de 10 milioane de euro alocată va fi redirecţionată spre alte priorităţi.

Potrivit ministerului, decizia a fost luată ca urmare a faptului că, în lipsa mai multor oferte, comisia nu a avut indicatori de comparaţie privind preţul corect al roboţilor. În plus, singura ofertă apărută propunea sume apropiate de cuantumul maxim al fondurilor alocate. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii consideră că nu se respectă principiul promovării concurenţei şi nici cel al utilizării eficiente a fondurilor publice.

Potrivit ordonanţei privind achiziţiile publice, prin utilizarea eficientă a fondurilor publice se înţelege aplicarea procedurilor de atribuire competiţionale care să reflecte avantajele de natură economică ale ofertelor, în vederea obţinerii raportului optim între calitate şi preţ.

"Comisia de evaluare a demonstrat utilitatea acestor roboţi, însă achiziţia lor nu se poate face cu orice preţ. E important să existe o evaluare obiectivă şi elemente de comparaţie. Consider că în lipsa unei reale concurenţe o licitaţie nu se poate desfăşura", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Banii au fost redirecţionaţi către alte aparate


Fondurile alocate pentru această achiziţie vor fi redirecţionate către Programul naţional de dotare cu monitoare, ventilatoare şi echipamente de anestezie şi terapie intensivă, program declarat prioritar de minister, mai ales în condiţiile actualei pandemii de gripă A/H1N1.
 
Ministerul Sănătăţii a decis, în 8 iulie, că nu va achiziţiona cei cinci roboţi chirurgicali în valoare totală de 10 milioane de euro, până ce comisia proprie de evaluare, din care fac parte şi beneficiarii celor cinci aparate chirurgicale, nu va demonstra oportunitatea şi utilitatea acestora.

Roboţii ar fi trebuit să ajungă la Clinica de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală şi institutele clinice din Cluj, Târgu-Mureş şi Timişoara.

În Românai există doar 2 roboţi chirurgicali

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care este şi şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, prof.dr. Irinel Popescu, a susţinut în repetate rânduri că a propus Ministerului Sănătăţii continuarea programului de chirurgie robotică şi achiziţionarea mai multor roboţi chirurgicali, întrucât există numai doi în ţară.

În Europa, ca şi în lume, de altfel, numărul roboţilor de acest fel este în creştere. Astfel, Italia deţine 39 de roboţi, Franţa are 23, iar Germania 25.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite