Mihaela Leventer, doctor: „Politicienii se pregătesc de campanie prin operaţii estetice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialist în dermato-chirurgie, Mihaela Leventer (55 de ani) spune că în ultimii ani profilul pacienţilor săi s-a modificat: vin femei cu vârste peste 50 de ani şi multe persoane publice. Dermatologul avertizează asupra riscului crescut de cancer de piele. Spune că părinţii care-şi lasă copiii pe plajă ziua sunt responsabili pentru soarta lor de mai târziu.

„Adevărul": Cum aţi ales acest domeniu, al chirurgiei dermatologice?

Mihaela Leventer: Am lucrat trei ani într-un serviciu de chirurgie generală, după care am lucrat trei ani în ginecologie. Apoi, când s-a putut opta pentru o specializare - fac parte din generaţia din vremea trecută, care a aşteptat mulţi ani acest moment - am ales asta. Dermatologia modernă nu este o specialitate medicală. În Europa de Vest, în Statele Unite ale Americii, în Asia, dermatologia are o componentă chirurgicală foarte importantă - chirurgia cancerelor cutanate în special şi chirurgia leziunilor de piele. Dermatologul trebuie să se ocupe de piele în toate aspectele ei, patologice, estetice, chirurgicale. Eu nu sunt un chirurg în adevăratul sens al cuvântului, dar am reuşit să dezvolt latura aceasta de dermato-chirurgie, prezentă în lume de foarte mulţi ani. Chirurgia oncologică cutanată, chirurgia Moeuss, se practică în Statele Unite din anii '60, iar în Europa are o vechime de 40 de ani. Noi lucrăm de şapte ani în acest domeniu, suntem primul centru de chirurgie Mohs (n.r - Clinica Dermastyle), dar este o subspecialitate care nu are omologare în România.

De ce nu este încă omologată?

Chirurgul este şi clinician dermatolog, ştie să pună diagnosticul de tumoare cutanată, operează într-un anume stil, caracteristic acestei tehnici, ştie să citească la microscop, apoi reconstruieşte la un chirurg plastician.

Pentru ce cazuri se utilizează această tehnică?

Pentru tumori cutanate localizate facial, care pot fi mutilante. Majoritatea sunt cauzate de expunerea cronică a pielii la lumină. 

Unde v-aţi specializat în această tehnică?

În Portugalia, Israel şi Statele Unite ale Americii, sub îndrumarea unor mari profesori. De când am început să practic ce am învăţat în România am reuşit să vindecăm 261 de persoane care sufereau de cancer de piele. Rata de succes cu această tehnică este de aproape 100%. Este foarte important ca lucrul acesta să se întâmple în mai multe locuri din ţară. De un an, Centrul Universitar din Cluj a dezvoltat un laborator de chirurgie Mohs şi au raportat şi ei 20 de cazuri operate în această vară. 

Specialistul a rezolvat peste 200 de cazuri de cancer de piele  Foto: arhiva personală

image

Din ce arată studiile, 90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea greşită la soare.

Din totalul cancerelor pe care poate să le dezvolte omul, cancerul de piele ocupă primul loc, una din cinci persoane poate dezvolta aşa ceva de-a lungul vieţii. Varianta aceasta de tratement este cea care asigură garanţia vindecării.

Care e tipologia pacientului, există una?

Populaţia noastră este una cu piele deschisă şi ochi deschişi, care e mai expusă. Există însă o frecvenţă ridicată a acestor afecţiuni în rândul celor care lucrează pe câmp, la soare.

Şi îşi permite ţăranul român să se trateze la clinica dumneavoastră?

Noi suntem o clinică privată, nu putem face un serviciu social. Dar, de obicei, copiii lor plătesc acest tratament. Apoi,  mai sunt persoanele care şi-au petrecut toate vacanţele la mare.Moda vacanţelor estivale la mare este la noi de dinainte de Revoluţie. Persoanele care stau la solar sau îşi tăbăcesc pielea stând la soare într-o perioadă de explozii solare urmează să vină la noi. Dermatologii vor avea din ce trăi, pentru că populaţia noastră nu are un comportament preventiv, nu se gândeşte la ziua de mâine. Vârsta cea mai mică a unui pacient pe care l-am operat a fost de 10 ani. Iar cel mai în vârstă de 98 de ani. Se întâlneşte la orice fel de vârstă.

Care ar fi avertizările dumneavoastră pentru cei care merg  la mare?

Aceste explozii solare emit o furtună de microparticule, care penetrează foarte uşor stratul de ozon. Şi la munte, şi pe litoral, soarele arde cu multă uşurinţă acum. Trebuie ştiut că cinci arsuri până la vârsta de 18 ani cresc riscul de cancer cutanat cu 75%. Părinţii care-şi duc copiii mici pe plajă sunt responsabili de soarta lor. Copilul n-are cum să se ferească, pentru că nu ştie.

Orele corecte de plajă sunt cele pe care le ştim, ori s-au modificat odată cu noile schimbări climaterice?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că intervalul orar nerecomandat pentru acest sezon este cuprins între orele 10 - 16. Dar oamenii merg în vacanţă, evident că dorm altfel decât atunci când merg la serviciu, aşa că probabil ajung pe plajă undeva pe la ora 12.00, stau până după-masă, şi prind astfel miezul zilei, cu radiaţia cea mai puternică. Doar utilizarea cremelor de fotoprotecţie nu e suficientă. Lumina arde cu foarte multă putere pielea, modifică structura cutanată, rupe fibra elastică, îmbătrâneşte prematur şi creşte riscul de cancer.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că intervalul orar nerecomandat pentru acest sezon este cuprins între orele 10 - 16.''

Carte de vizită

- Născută în 1956
- Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală Cluj
- Fondatoare a Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală
- Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Tratament Modern al Plăgilor
- Reprezentanta României în Consiliul Societăţii Internaţionale
de Chirurgie Dermatologică
- Referent internaţional al Fundaţiei Fatebenefratelli, a Şcolii Italiene de Medicină Estetică
- Reprezentant în Uniunea Europeană a Medicilor Specialişti
- Membru al Academiei Europene de Dermatovenerologie şi al Academiei Americane de Dermatologie
- Doctor în medicină
- În 1996 a realizat primul implant de păr din ţară şi primul peeling
- În 1998 a realizat prima intervenţie de aspirare a glandelor sudoripale, şi multe altele.

„Am ajuns aici prin muncă, nu prin ciubuc"

Aţi observat să existe un diagnostic mai frecvent decât altele?

Când am început dermatologia, acum 30 de ani, cele mai frecvente afecţiuni erau râia şi sifilisul. Acum nu putem spune că avem mai puţin sifilis, ci doar că unii pacienţi nu mai ajung la spital, au sărăcit atât de mult încât nu-şi permit nici măcar o asigurare, să poată merge la un medic de familie, care să-l trimită la un specialist. În sistem privat, ne omoară consultaţiile de acnee, la persoane adulte, între 25 şi 35 de ani, dermatita seboreică, o afecţiune amplificată de stres, apoi eczeme, psoriazis. Pe partea de dermatologie estetică, avem o mare nişă de paciente care apelează la servicii de înfrumuseţare.

Cerinţele pacientelor din ziua de azi diferă de ale celor de acum 10 ani, să spunem?

Acum 10 ani cererea mare venea din partea tinerelor: măriri de buze, peeling... Dar acum am un număr foarte mare de femei adulte, de 50, 60 de ani şi chiar peste, persoane active, care se simt în plină forţă intelectuală şi care îşi îmbunătăţesc imaginea pentru a-şi prelungi această viaţă socială şi profesională. Iarăşi, observ o creştere a interesului bărbaţilor pentru aceste proceduri.

Care este profilul bărbatului care apelează la servicii de înfrumuseţare?

Persoane foarte energice, cu o activitate publică şi un anumit statut social. Politicienii care se pregătesc pentru campania electorală, de exemplu. Nu vor să arate aspru sau îmbătrâniţi, vor să-şi îmblânzească trăsăturile.

Şi vă mărturisesc deschis asta, că au nevoie de intervenţii ca să arate mai bine în campanie?

Sigur că da. E un model împrumutat de la americani, dar e o modificare de percepţie, o piaţă care s-a obişnuit cu acest tip de serviciu şi nu-l mai consideră frivol.

Cum aţi reuşit să vă desprindeţi din sistemul de stat şi să vă faceţi propria dumneavostră clinică?

Am ajuns aici prin muncă şi nu prin ciubuc. Nu mi-a venit nimic din senin, am avut o perioadă de lucru îndârjită, când mi-am produs un venit suplimentar. Dacă m-am dus la o şcolarizare sau la un congres am făcut-o pe propriile resurse.

"În sistem privat, ne omoară consultaţiile de acnee, la persoane adulte, între 25 şi 35 de ani.''

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite