Micul dejun - cea mai importanta masa a zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare dimineata trebuie sa inceapa cu micul dejun, sursa de energie si de buna dispozitie, spun medicii. Pentru ca este prima masa a zilei are o foarte mare importanta si, tocmai de aceea,

Fiecare dimineata trebuie sa inceapa cu micul dejun, sursa de energie si de buna dispozitie, spun medicii. Pentru ca este prima masa a zilei are o foarte mare importanta si, tocmai de aceea, nutritionistii recomanda sa nu se "sara" peste aceasta masa. in perioada copilariei, organismul este in crestere si tot atunci se formeaza obiceiurile alimentare ale viitorului adult. Copiilor de varsta prescolara si scolara li se recomanda cinci mese pe zi, adica, alaturi de cele trei mese principale ale zilei, cate o gustare in cursul diminetii si al dupa-amiezei. Cei mici au nevoie de cantitati mari de substante nutritive. De aceea, este important ca fiecare masa sa fie cantitativ mica, dar felurile de mancare si gustarile sa fie bogate in substante nutritive si sa contina cantitati suplimentare de alimente energetice. Micul dejun reduce foamea din timpul zilei, evitand ca senzatia sa fie calmata cu cantitati mari de alimente, principala cauza a surplusului ponderal. Obiceiul de a se da copiilor o masa de pranz abundenta, inaintea plecarii la scoala, sau o cina imbelsugata la ore tarzii ale serii are drept consecinte scaderea randamentului scolar si un somn agitat, neodihnitor. Din alimentatia zilnica a copiilor nu trebuie sa lipseasca nici proteinele de natura animala - lapte, branzeturi, oua, peste, carne, legume si fructe - o sursa majora de vitamine. In plus, pentru asigurarea alimentatiei rationale a copiilor se recomanda evitarea exceselor de sare, de grasimi animale (unt, smantana, slanina, carne grasa), zahar, condimente, alimente prajite in tigaie. "Micul dejun este o sursa importanta de calorii, fibre, minerale, vitamine, care nu poate fi suplinita de nici o alta masa a zilei si este recomandabil sa asigure circa 20-30 la suta din necesarul zilnic de energie. Rezultatul benefic al respectarii acestui bun obicei, de a servi micul dejun in fiecare dimineata, este relevat si de cercetarile realizate in ultimii ani in domeniul alimentatiei copiilor, care demonstreaza efectele pozitive asupra dezvoltarii fizice si psihice a copiilor si cresterea performantelor obtinute de ei la scoala", spune prof. dr. Adrian Georgescu, directorul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. Includerea cerealelor in meniul pentru micul dejun asigura energia si substantele nutritive necesare pentru sanatate, precum si in procesul de crestere. Studiile internationale realizate cu privire la alimentatia copiilor arata ca elevii care consuma cereale sunt mai putin expusi oboselii si depun un interes ridicat in procesul de invatare. Lipsa micului dejun din alimentatia zilnica a copiilor determina deficiente de vitamine si minerale, cum ar fi fierul, calciul, zincul si vitamina B2. In Romania, 65 la suta din populatia de la oras nu a consumat niciodata cereale, in timp ce doar 11 la suta dintre familii includ aceste produse in mese. Asta, in conditiile in care, in tarile europene, procentul familiilor care mananca cereale este de 90 la suta. Tot la noi in tara, o persoana consuma, in medie, 90 de grame de cereale pe an, in timp ce un austriac, un neamt si un portughez consuma in jur de doua kilograme pe an, iar englezii si irlandezii - noua kilograme. "Cerealele asigura pana la 30 la suta din necesarul zilnic de elemente nutritive. Produsele cerealiere sunt recomandate la orice varsta. Avand un continut redus de grasimi si fiind "echipate" cu fibre, minerale (calciu, fier, magneziu), vitamine din grupul B si substante nutritive, cerealele sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii organismului, protejandu-l de diverse afectiuni, cum ar fi bolile de inima, obezitatea, diabetul, afectiunile intestinale si cancerul", explica prof. dr. Adrian Georgescu.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite