Metode terapeutice în caz de varice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtarea ciorapilor elastici, exerciţiile pentru musculatura gambei şi anumite medicamente scad riscul de dezvoltare a bolii varicoase. În 95% din cazuri, varicele se moştenesc şi, de aceea, este dificil să le prevenim, spun specialiştii. Totuşi, apariţia lor poate fi evitată mai ales prin înlăturarea factorilor favorizanţi.

La nivel mondial, mai mult de un sfert din populaţia adultă suferă de varice. Afecţiunea se manifestă, de obicei, prin senzaţia de picioare grele, umflate şi prin apariţia unor protuberanţe de culoare albăstruie. Specialiştii spun că principala cauză de apariţie a varicelor este moştenirea genetică. Însă boala se dezvoltă doar în situaţia în care se asociază şi o serie de factori favorizanţi precum vârsta înaintată, sarcina, sexul (femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii), obezitatea, meserii care presupun statul în picioare timp îndelungat, practicarea anumitor sporturi, căldura excesivă (băi fierbiniţi, saună) şi folosirea anticoncepţionalelor orale.

„Varicele membrelor inferioare nu pot fi prevenite, deoarece în 95% din cazuri boala este moştenită. Totuşi, există mai multe metode prin care se poate întârzia dezvoltarea bolii varicoase şi prin care se poate preveni instalarea complicaţiilor. Printre aceste metode se numără evitarea statului prelungit în picioare, evitarea ridicării de greutăţi, precum şi renunţarea la practicarea intensivă a unor sporturi care presupun sărituri şi întinderi precum baschetul, voleiul sau handbalul", spune medicul specialist în flebologie Valerian Ciubotaru de la Clinica Medicală Flebestet din Bucureşti.

Ciorapi elastici şi exerciţii pentru gambe

O altă metodă de a evita apariţia varicelor este purtarea ciorapilor speciali sau a unor feşi elastice. Totuşi, aceşti ciorapi trebuie recomandaţi de către medicul flebolog, deoarece sunt de mai multe tipuri şi trebuie purtaţi în funcţie de localizarea şi de severitatea varicelor. „Există cel puţin trei niveluri de înălţime a ciorapilor, patru clase de compresie şi cel puţin patru mărimi.

Din aceste motive, ciorapii de contenţie sunt recomandaţi de către medic, în mod individualizat. Purtarea unor ciorapi nepotriviţi poate agrava boala", subliniază medicul Valerian Ciubotaru. În plus, specialiştii spun că o măsură foarte eficientă de prevenire a apariţiei bolii varicoase sunt exerciţiile care presupun contracţii ritmice ale musculaturii gambei, precum şi unele metode balneofizioterapice concepute special pentru această problemă.

La medic, de la primele semne

Persoanele cu predispoziţie către varice ar trebui să facă un consult medical de la primele semne de apariţie a bolii varicoase. În acest fel, prin urmarea unui tratament potrivit, ele pot scăpa atât de disconfortul creat de aspectul inestetic al varicelor, cât şi de celelalte simptome ale afecţiunii.

„Se pot recomanda diferite tratamente medicamentoase, sub formă de comprimate, geluri, unguente sau de spray-uri. Acestea au o eficienţă moderată în prevenirea dezvoltării varicelor sau a apariţiei complicaţiilor", mai spune medicul Valerian Ciubotaru.

"Pentru a preveni recidivele, boala varicoasă trebuie monitorizată chiar şi după efectuarea tratamentului chirurgical.''
Dr. Valerian Ciubotaru
medic specialist în flebologie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite