Metode rapide de diagnostic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul poate depista tumorile canceroase cu şase luni înainte de manifestarea lor clinică
Aparatul poate depista tumorile canceroase cu şase luni înainte de manifestarea lor clinică

FibroScanul şi PET/CT-ul sunt cele mai performante aparate de depistare a bolilor. În prezent, costul investigaţiilor este suportat de pacient, dar se fac demersuri pe lângă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca aceasta să subvenţioneze o parte din sumă.

Fibroza hepatică, cancerul şi epilepsia sunt doar câteva dintre bolile care pot fi diagnosticate pe loc cu ajutorul unor aparate care, de câţiva ani, există şi în spitalele din România.

Unul dintre aceste aparate este FibroScanul, care măsoară gradul de rigiditate a ficatului. Mai exact, o persoană poate afla în doar cinci minute dacă suferă de fibroză hepatică, care este ultimul stadiu înainte de instalarea cancerului de ficat.

În mod normal, fibroza se depistează prin puncţia hepatică (prelevarea unei bucăţi din ficat), care implică riscuri crescute de mortalitate. Această metodă inovatoare este minim invazivă, nu are contraindicaţii, iar pacientul poate să mănânce înainte de testare. Preţul variază între 150 şi 200 de lei.

„Acest aparat poate pune diagnosticul de fibroză chiar şi la pacienţii care sunt asimptomatici. De aceea, recomand tuturor persoanelor să facă preventiv un astfel de test şi, îndeosebi, celor care au probleme cu ficatul, precum bolnavii de hepatită sau cei cu transaminazele modificate", explică medicul primar gastroenterolog Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie din Iaşi.

PET/CT-ul depistează precoce cancerul

Un alt dispozitiv neinvaziv şi, totodată, lipsit de efecte adverse este aparatul
PET/CT. Spre deosebire de investigaţiile tradiţionale (Tomografie Computerizată şi Rezonanţă Magnetică Nucleară), acesta poate diagnostica şi localiza tumorile canceroase cu şase până la 12 luni înainte de manifestarea lor clinică.

Dispozitivul mai poate fi utilizat şi pentru evaluarea funcţiilor cardiace şi a celor neurologice, de tipul epilepsiei. Aparatul se găseşte doar în două centre medicale, unul în Bucureşti, iar celălalt în Oradea. O investigaţie costă aproximativ 5.000 de lei, sumă ce trebuie achitată deocamdată de pacienţi.

"Recomand tuturor persoanelor să facă preventiv un test cu FibroScan pentru a-şi verifica starea de sănătate a ficatului."
Carol Stanciu
medic gastroenterolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite