Metode care transformă stresul în energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că suntem la birou sau acasă, trebuie să ne alocăm câteva minute în care să ne relaxăm. Programul încărcat, lipsa timpului liber, eşecurile de orice natură, temerile sunt motive pentru care simţim că stresul ne copleşeşte.

 “Transformarea stresului în energie este un mecanism normal care vine ca răspuns la faptul că zilnic transformăm vitalitatea în stres. Avem multă energie vitală, luată din hrană, din aer, din apă, din emoţii. Problema constă însă în felul în care ne decidem să ne canalizăm această energie”, a afirmat Adrian Cranţa, psiholog la centrul Fit for Life din Capitală.

Potrivit acestuia, stresul este un mecanism de adaptare la realitate. “Cu toţii suntem supuşi aceloraşi factori stresori, ceea ce diferă este însă modul în care fiecare reacţionează la stres. Acest lucru diferă în funcţie de educaţie şi de raportul dintre nivelul aşteptărilor şi cel al îndoielilor”, a explicat psihologul.

Reţetă de eliminare a stresului

Înainte de a vă da jos din pat trebuie să alocaţi 5-10 minute în care să vă gândiţi la o imagine relaxantă. Beţi 350ml de apă călduţă.

După realizarea toaletei de dimineată, continuaţi cu mişcări pentru destinderea coloanei vertebrale şi a articulaţiilor. Este indicat să mâncaţi un fruct, iar după 40 de minute să luaţi micul dejun. După masă trebuie să rezervaţi 5 minute pentru a vă relaxa.

La prânz, dacă aveţi o oră rezervată mesei, încercaţi să mâncaţi în 20-25 de minute, pentru ca restul timpului să îl petreceţi făcându-vă siesta. Este foarte important să staţi câteva minute după masă, deoarece în acest fel acumulaţi energie şi reuşiţi să vă reluaţi activităţile zilnice.

Seara, înainte de a interacţiona cu membrii familiei, încercaţi să staţi singuri 10 minute pentru a vă reculege. În felul acesta veţi lăsa în urmă grijile de la serviciu şi vă veţi putea dedica în totalitate familiei.

image

Reacţia în faţa stresului diferă în funcţie de educaţia fiecăruia dintre noi, dar şi de raportul dintre nivelul aşteptărilor şi cel al îndoielilor noastre.

image


Adrian Cranţa
psiholog la Centrul Fit For Life

Tehnici de relaxare

Aparatul de biofeedback ne ajută să combatem stresul prin proiectarea pe ecranul calculatorului a stărilor noastre interioare. Acest mecanism se bazează pe ideea potrivit căreia, atunci când vedem cu propriii ochi care este starea noastră interioară, putem să operăm schimbări în stilul de viaţă. O altă cale este transformarea emoţiilor prin rememorarea unui moment frumos.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite