Metode moderne de investigare a sânilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sonoelastografia şi mamografia digitală sunt cele mai noi metode de depistare a tumorilor mamare maligne. Dacă până la 40 de anise recomandă investigaţiile neiradiante, după această vârstă este indicată mamografia, o investigaţie cu rezultate mult mai exacte.

Pentru un control de rutină, se poate opta pentru metode neinvazive, cum ar fi ecografia, termografia şi sonoelastografia mamară. „Când există suspiciuni de cancer, sunt indicate mamografia şi rezonanţa magnetică nucleară”, afirmă Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic din Bucureşti.

În funcţie de vârsta femeii, metodele de depistare diferă. „Pentru femeile sub 40 de ani, prima metodă de screening este ecografia, urmată de mamografie în cazul în care rezultatul impune efectuarea acesteia.

Pentru femeile de peste 40 de ani, prima metodă de screening este mamografia”, declară Adina Chiriţă, doctor în medicină, medic primar medicină nucleară, medic specialist radiodiagnostic şi imagistică medicală la Centrul Medical Unirea din Bucureşti.

Analize mai puţin iradiante

Singura metodă imagistică ce permite vizualizarea microcalcifierilor (modificări asociate unui cancer incipient) este mamografia digitală. Faţă de mamografia standard, cea digitală permite observarea mai multor detalii structurale în sânul dens.

De asemenea, mamografia digitală presupune o iradiere şi o compresie mai redusă decât în cazul celei standard. La Spitalul Euroclinic din Bucure;ti, singurul unde se face o astfel de analiză, o mamografie digitală costă 330 de lei.

Sonoelastografia detectează tumori mici

Una dintre metodele moderne de explorare a sânului, sonoelastografia este o ecografie performantă, care prezintă două avantaje importante: nu iradiază şi are o acurateţe de 90 la sută în depistarea tumorilor.

Prin această analiză, se evaluează calitativ şi cantitativ elasticitatea ţesutului mamar, putându-se depista tumori mici, chiar şi sub doi centimetri. Elasticitatea maselor tumorale este importantă în diagnosticare, tumorile maligne fiind mai dure în comparaţie cu cele benigne.

„O tumoare canceroasă este de cinci până la 28 de ori mai dură comparativ cu ţesutul normal ce o înconjoară”, adaugă doctorul Adina Chiriţă. Sonoelastografia nu înlocuieşte mamografia, ci este o metodă complementară de investigare. O astfel de analiză costă în centrele private în jur de 150 de lei.

Rezonanţa magnetică nucleară este indicată „când metodele de screening indică prezenţa unei leziuni suspecte, la persoanele cu risc oncologic familial, după vârsta de 35 de ani, pentru evaluarea pre- sau postterapeutică sau în cazul unor leziuni maligne”, subliniază doctorul Adina Chiriţă.

Evaluarea leziunilor sânului se poate realiza prin spectroscopie, perfuzie şi difuziune. Prin spectroscopia RMN se evaluează tumorile, obţinându-se indicii despre caracterul benign sau malign.

Mamografie gratuită

La Centrul de Diagnostic al Afecţiunilor Mamare Renaşterea, mamografia este gratuită pentru pensionarele cu pensii de până la 450 de lei, pentru persoanele din provincie fără asigurare medicală, pentru persoanele depistate cu cancer mamar în urma unui control la Centrul Renaşterea sau pentru cele aflate deja în tratament.

Au gratuitate şi persoanele asigurate la CASMB, pe baza unei trimiteri, mamele cu mulţi copii şi cu venituri reduse şi cele care au dosar de caz special, înregistrat la primărie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite