Metode de a ne menţine creierul mereu tânăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunea cerebrală Alzheimer afectează 12% din persoanele vârstnice din România. Creierul trebuie menţinut în permanenţă activ prin comunicarea cu cei din jur, dar şi prin jocuri precum şah sau sudoku, grădinărit sau brodat.

În România, 12 % din vârstnici suferă de Alzheimer. Specialiştii germani, citaţi de „Focus Online”, afirmă că până în 2040 numărul pacienţilor cu Alzheimer din Occident se va dubla. Această boală a creierului, asociată cu tulburări de comportament, produce o deteriorare a capacităţilor intelectuale ale individului.

În cazul acestei afecţiuni, diagnosticul este pus în urma unei biopsii. Alte studii arată că boala ar putea fi detectată şi prin tomografie. Însă, în SUA, a fost descoperit un mod de a stabili un diagnostic timpuriu prin analize de sânge.

Terapiile cunoscute până în momentul de faţă nu fac decât să încetinească avansarea bolii şi să menţină o calitate bună a vieţii pentru cât mai multă vreme. Factorul genetic joacă un rol important, dar modul de viaţă vă poate ajuta să nu dezvoltaţi această afecţiune sau, cel puţin, să amânaţi apariţia ei. În momentul de faţă, numărul femeilor care au Alzheimer îl întrece cu mult pe cel al bărbaţilor care au aceeaşi afecţiune.

Socializarea întreţine creierul

În prevenirea acestei boli nu trebuie neglijate relaţiile interumane. Un studiu al Universităţii din Michigan arată că socializarea este la fel de benefică pentru creier ca orice exerciţiu mental. O bună relaţie cu rudele şi prietenii dă şi o atitudine optimistă în faţa vieţii.

 Alimentaţia sănătoasă are şi ea un rol important. Cel mai indicat este modul de alimentaţie mediteraneean, cu multe legume, fructe şi omega 3 provenind din peşte şi ulei de măsline. Trebuie evitate grăsimile, dulciurile concentrate.

Cum ne exersăm memoria

Pentru a ne feri de de­menţă senilă, trebuie să îi dăm în permanenţă creierului de lucru.
Învăţarea unui lucru nou (limbi străine, cântatul la un instrument muzical, un dans de societate).
Jocurile care pun în mişcare „micile celule cenuşii” (şahul, sudoku).
Vizitarea unor locuri pe care nu le-aţi mai văzut niciodată.
Alte activităţi cum sunt grădinăritul sau brodatul.

Diagnosticare prin tomograf

Maladia Alzheimer ar putea fi detectată prin tomografie, arată un studiu american publicat în revista “Arhivele Neurologiei”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite