Metodă blândă de a depista cancerul mamar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii recomandă  autoexaminarea lunară  a sânului
Medicii recomandă autoexaminarea lunară a sânului

Spre deosebire de mamografie, termografia nu iradiază şi nu are contraindicaţii, putând fi repetată ori de câte ori este nevoie. Termografia depistează cele mai frecvente afecţiuni ale sânului, inclusiv cancerul mamar. Prin termografie se poate evidenţia şi prezenţa altor probleme, precum nodulii tiroidieni.

Pornind de la principiul că toate bolile modifică temperatura organelor bolnave, termografia permite evidenţierea unor afecţiuni sau depistarea riscului de îmbolnăvire. Prin termografie, se analizează modificările de temperatură ale organelor cu ajutorul unui sistem de scanare cu infraroşu.  Se obţine o hartă termică în culori, redată pe calculator, care va fi analizată de medic.    

 „Există afecţiuni care vor creşte sau care vor scădea temperatura organului investigat. Însă comportamentul termografic al aceleiaşi boli poate prezenta valori diferite. Spre exemplu, o formă de cancer poate determina atât o creştere, cât şi o scădere a temperaturii", afirmă medicul specialist în acupunctură şi fitoterapie Codruţ Ţuţu de la cabinetul Pirasan din Bucureşti.

Nu are efecte adverse

Termografia nu are contraindicaţii, efecte secundare neplăcute şi, spre deosebire de mamografie, nu iradiază. De aceea, „se poate repeta ori de câte ori este nevoie", afirmă medicul Dorina Popescu, specialist în termografie de sân şi ecografie generală, de la clinica Simptom din Bucureşti.

Metoda nu produce disconfort şi poate fi indicată şi gravidelor. Medicul Dorina Popescu recomandă femeilor care vor să recurgă la termografie pentru evaluarea sânului să facă această analiză la 7-8 zile după ciclul menstrual.

IDENTIFICĂ TUMORILE ÎNAINTE DE APARIŢIA LOR

Se consideră că termografia este utilă în depistarea a 150 de boli. Această metodă permite diagnosticarea diferitelor afecţiuni ale sânului (noduli, fibrochisturi, mastită, displazie), având o mare acurateţe în identificarea cancerului de sân. Termografia poate sesiza unele modificări precanceroase înainte ca tumoarea să fie diagnosticată prin alte metode, analizând variaţiile de temperatură produse timpuriu la nivelul ţesuturilor.

„Termografia computerizată de contact permite diagnosticarea precoce a diverselor forme de cancer şi diferenţierea tumorilor maligne de cele benigne", afirmă medicul Codruţ Ţuţu.

De asemenea, se poate recurge la termografie pentru observarea evoluţiei unor boli (adenom hipofizar, noduli tiroidieni, endometrioză, fibrom uterin, ovare polichistice) şi pentru evaluarea eficienţei tratamentului urmat în astfel de probleme. Examinarea prin termografie durează în jur de 10 minute, iar costul aproximativ al unei astfel de analize este de 100 de lei. 

Ce boli mai pot fi depistate

Investigarea prin termografie este utilă şi în identificarea altor afecţiuni precum: artrită, artroză, spondiloză, rinită, bronşită, pneumonie, pancreatită acută, astm bronşic, cancer tiroidian, adenom hipofizar, apendicită acută şi melanom malign.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite