Mesele mici si dese, cheia marilor diete
0Greutatea in exces nu mai este de mult doar o problema de estetica, ci a devenit, in ultimii zeci de ani, una o sanatate publica, la nivel mondial. Astfel, au aparut din ce in ce mai multe metode
Greutatea in exces nu
mai este de mult doar o problema de estetica, ci a devenit, in ultimii zeci de ani, una o sanatate publica, la nivel mondial. Astfel, au aparut din ce in ce mai multe metode care propun pierderi miraculoase in greutate. Fie ca acestea sunt excesive, fie ca au rezultate efemere, ele pot duce la tulburari metabolice. Dupa cum spun medicii specialisti, regimul care da rezultatele cele mai bune este cel care schimba stilul de viata. Prof. dr. Constantin Dumitrache, director general al Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti, a pus la punct un "regim de bun simt" care are trei principii: reducerea portiilor de mancare in raport cu greutatea in exces, mai multa miscare si mese dese, o data la trei ore.
Cum functioneaza cura Dumitrache
Mai intai se calculeaza indicele de masa corporala (IMC). Acesta se poate afla prin impartirea greutatii (in kilograme) la inaltimea (in metri) la patrat. Daca IMC este mai mare decat nivelul normal, se calculeaza cu cat este depasit, iar din portia zilnica se scade procentul respectiv. Omul nu trebuie sa-si modifice regimul, doar cantitatea. Daca excesul e de 50 la suta, spre exemplu, in loc de doua felii de paine, o persoana trebuie sa mai manance doar una. "Cu ce procentaj este o persoana mai grasa, cu acelasi procentaj trebuie sa manance mai putin. Un regim alimentar trebuie sa fie echilibrat si adaptat activitatii pe care o avem. Pentru o femeie, numarul normal de calorii este de 2.000, iar el poate fi redus cu o treime sau chiar la jumatate", explica prof. dr. Dumitrache. Dar, pentru a putea asigura o alimentatie normala de-a lungul intregii zile, trebuie consultat un tabel care arata cate calorii are fiecare aliment. Mesele mai dese previn cresterea nivelului de insulina in organism, responsabila pentru aparitia grasimii in exces. "Insulina este hormonul care depune. Mesele mici si dese, din trei in trei ore, nu permit acumularea insulinei in organism. Daca mananc o data pe zi, se descarca insulina multa, organismul arde numai o mica parte din calorii, iar restul se transforma in grasime", mai spune prof. dr. Dumitrache. In cazul acestei diete, trebuie evitat alcoolul pentru ca acesta creste apetitul si, in final, greutatea. O alta regula este miscarea. "O ora de mers pe jos scade glicemia cu 10-15 la suta. Ar trebui sa ne luam anumite masuri: o zi sau doua pe saptamana fara masina sau o ora de mers pe jos in parc, minimum 6 kilometri, sau pe bicicleta argonomica 10-12 kilometri pe zi", recomanda prof. dr. Constantin Dumitrache.
Necesarul zilnic de calorii
Pentru o persoana intre 20 si 30 de ani, necesarul zilnic se situeaza intre 2000 de calorii, la femei, si 2.700 de calorii, la barbati. Cei cu varste intre 30 si 40 de ani trebuie sa consume intre 1.940 si 2.600 de calorii pe zi. Intre 40 si 50 de ani, necesarul de calorii scade pana la 1.880 si 2.500, in functie de sex, iar pentru grupa de varsta 50 - 60 de ani numarul de calori necesare este de 1.720 si 2.300.