Mesele regulate ne ţin în frâu apetitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesele regulate ne ţin în frâu apetitul
Mesele regulate ne ţin în frâu apetitul

Poftele exagerate pot ascunde prezenţa unor boli precum diabetul şi hipertiroidismul.Ne putem controla apetitul luând cinci sau chiar şase mese pe zi, dintre care trei principale, iar gustările ar trebui reprezentate în special de fructe.

Comportamentul alimentar este influenţat în mare măsură de unele evenimente stresante, precum şi de modificările hormonale. În plus, mesele neregulate şi servite în grabă, săritul peste micul dejun şi absenţa fibrelor din alimentaţie amplifică aşa-numitele pofte alimentare.

Creşterea apetitului este asociată şi cu unele modificări care se petrec în hipotalamus, o regiune din creier implicată în controlarea senzaţiei de foame şi de saţietate. Pofta de anumite alimente poate să semnaleze şi unele carenţe din organism.

Astfel, un nivel scăzut al zahărului în sânge se poate traduce prin nevoia de a consuma ceva dulce, iar un nivel scăzut al sodiului, prin pofta de un aliment sărat.

Este important de ştiut că apetitul exagerat poate fi dat de unele afecţiuni metabolice sau endocrine, precum diabetul, respectiv hipertiroidia.

Apetitul poate scădea atunci când este foarte cald şi creşte atunci când este frig sau când sunt administrate unele medicamente, precum citostaticele şi codeina.

Micul dejun nu trebuie înlocuit de cafea

Masa de dimineaţă furnizează organismului nutrienţii de care are nevoie, anulând sau diminuând nevoia de a mai mânca până la masa de prânz. Cele mai indicate pentru micul dejun sunt cerealele integrale, care conţin carbohidraţi „buni” (complecşi).

Cerealele sunt surse de zaharuri naturale, pe care organismul le metabolizează uşor şi le transformă în energie. Înlocuirea micului dejun cu o cafea este total neindicată. Într-adevăr, cafeaua suprimă apetitul, însă pentru o perioadă scurtă, senzaţia de foame instalându-se apoi cu o intensitate mai mare.

Mesele trebuie să fie regulate, pentru că amânarea lor dereglează metabolismul şi este important ca acestea să conţină toate categoriile de alimente. „Sunt indicate cinci sau chiar şase mese pe zi, dintre care trei principale, iar celelalte două-trei este bine să fie reprezentate de fructe.

Pauzele mai mari de trei-patru ore între mese cresc apetitul”, afirmă Claudia Ionescu, medic primar medicină internă, specializare diabet, boli metabolice şi nutriţie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Fibrele alimentare „taie“ foamea

Fibrele diminuează apetitul, induc senzaţia de saţietate şi scad nivelul zahărului din sânge. Principalele surse de fibre sunt cerealele, fructele şi legumele, care, pe lângă efectul de „calmare” a apetitului au şi avantajul că sunt sărace în calorii.Lichidele, mai ales apa plată, ceaiurile, sucurile naturale şi supele „umplu” stomacul şi atenuează senzaţia de foame.

Dulciurile dau dependenţă

Zahărul din dulciurile concentrate intră relativ repede în fluxul sangvin, ceea ce determină o producţie rapidă de insulină, oferind un nivel crescut de energie, însă doar pentru scurt timp. Astfel, senzaţia de foame revine mai puternic şi se creează un cerc vicios, în care se perpetuează şi chiar se intensifică nevoia continuă de a consuma dulciuri.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite