Menţine-ţi sănătatea cu bani puţini!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spălatul pe dinţi regulat şi mesele la timp sunt modalităţi ieftine de a combate apariţia bolilor. Tratamentele sunt costisitoare şi necesită timp. Pe de altă parte, respectarea programului de masă şi a controalelor periodice solicită resurse puţine.

Cea mai la îndemână metodă de menţinere a sănătăţii este respectarea programului de somn de şapte-opt ore, potrivit publicaţiei britanice „The Times”.

Studiile sugerează că se poate obţine un somn liniştit dacă înainte de a merge la culcare se evită consumul băuturilor excitante precum cafeaua, ceaiul sau alcoolul. În plus, câteva exerciţii fizice vor relaxa corpul şi îl vor pregăti de somn.

Mişcarea previne bolile de inimă

Jumătate de oră de plimbare prin parc cu câinele relaxează organismul mult mai eficient decât petrecerea aceluiaşi timp în faţa televizorului. Mai mult, este un motiv în plus pentru a face mişcare fără a plăti abonamente scumpe la sălile de gimnastică.

Studiile au arătat faptul că mişcarea zilnică întârzie apariţia bolilor cardiovasculare, al căror tratament este costisitor şi care, în multe situaţii, necesită internări frecvente în spital. În timpul exerciţiului fizic se eliberează un hormon, numit endorfină, care binedispune.

Timpul pentru gătit, redus la jumătate

Gătitul necesită foarte mult timp, dar se poate elimina această corvoadă dacă se alege un mod de alimentaţie sănătos cu multe crudităţi. Meniul zilnic trebuie să conţină multe legume, fructe şi mâncăruri care nu necesită mult timp pentru gătire.

Cu cât sunt mai elaborios preparate, cu atât măncărurile (în special cele care conţin carbohidraţi) devin mai „nesănătoase” şi cresc glicemia. De ajutor în bucătărie poate fi un aparat de gătit pe bază de aburi. În aceeaşi ordine de idei, respectarea programului regulat de masă întârzie apariţia afecţiunilor digestive.

După fiecare masă, dinţii trebuie spălaţi, iar dacă nu există această posibilitate se poate folosi o gumă de mestecat fără zahăr. Aceasta creşte cantitatea de salivă, care are rolul de a omorî bacteriile din gură. În plus, orice carie care apare trebuie tratată, pentru că în timp poate strica întreaga dantură. Avantajul este că cele mai multe cabinete stomatologice nu percep taxa de consultaţie.

Fumatul îmbătrâneşte pielea

Fumătorii sunt expuşi la cele mai multe afecţiuni, cancerul de plămâni la bărbaţi ocupând un loc fruntaş în topul bolilor la români. Renunţarea la fumat este posibilă cu ajutorul cărţilor de specialitate şi al produselor antitabac care se găsesc şi în România (medicamente pentru renunţarea la fumat sau înlocuitori de nicotină).

Mai mult, banii care se cheltuie pe ţigări în fiecare zi pot fi folosiţi pentru a avea grijă de sănătate. Fumătorii pot primi consultanţă şi tratament gratuite printr-un program al Ministerului Sănătăţii Publice, prin intermediul unor centre speciale pentru renunţarea la fumat aflate în toată ţara.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite