Menopauza poate favoriza cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fluctuaţiile hormonale ce apar odată cu încetarea perioadei reproductive a femeii pot să crească riscul pentru tumori mamare, uterine şi ovariene, potrivit medicilor. Terapia hormonală indicată pentru atenuarea simptomelor de menopauză creşte şi mai mult riscul de cancer la femeile cu predispoziţie pentru acest tip de boală.

Pe măsură ce îmbătrânim, apar tot mai multe erori în multiplicarea celulelor şi, implicit, creşte riscul de cancer. Aceste erori de diviziune pot deveni mai frecvente la femei în perioada menopauzei, pe fondul tulburărilor hormonale ce caracterizează etapa în care fertilitatea dispare. „Organismul nostru deţine un mecanism prin care blochează dezvoltarea celulelor maligne, însă, odată cu vârsta, organismul îşi pierde capacitatea de apărare. «Furtuna» hormonală ce apare la menopauză perturbă şi mai mult echilibrul organismului, favorizând apariţia genelor mutante, numite oncogene", spune medicul primar oncolog Florin Băcanu de la Spitalul „Sf. Maria" din Bucureşti.

Zece ani de risc

Formele de cancer care pot apărea pe fondul acestor fluctuaţii sunt cancerul de sân, de uter şi de ovar. „Fluctuaţiile hormonale se menţin pe o perioadă de până la zece ani de la intrarea la menopauză, iar în acest interval riscurile sunt mai mari", mai spune dr. Florin Băcanu. Potrivit unui studiu publicat în luna februarie a acestui an de cercetătorii de la Centrul de Sănătate Publică „Hutchinson" din SUA, neplăcutele simptome de la menopauză pot fi un indiciu privind riscul de cancer de sân.

Ei susţin că femeile care au bufeuri şi alte stări specifice prezintă cu risc cu până la 50% mai mic de a dezvolta cele două forme de cancer mamar întâlnite cel mai frecvent în această etapă a vieţii, carcinomul ductal invaziv şi carcinomul lobular invaziv. Simptomele specifice menopauzei apar atunci când nivelul hormonilor feminini estrogeni scade şi femeia se echilibrează hormonal, au explicat specialiştii.

Terapia de substituţie creşte riscurile

Hormonii sintetici administraţi la menopauză cu scopul de a atenua intensitatea bufeurilor pot să ducă la creşterea riscului de cancer de sân şi uterin la femeile care au un istoric familial. De aceea, terapia de substituţie hormonală este recomandată doar în cazuri bine selecţionate sau, eventual, pe o perioadă scurtă, de şase luni-un an. Este de preferat tratamentul combinat, compus din estrogen şi din progestin (variantă artificială a hormonului progesteron), deoarece progestinul are efect protector asupra uterului, reducând riscul de cancer de endometru. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite