Meloterapia, eficientă în tulburările afective

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapia prin muzică ajută la combaterea stresului şi a atacurilor de panică
Terapia prin muzică ajută la combaterea stresului şi a atacurilor de panică

Terapia prin muzică este soluţia pe care o oferă medicina alternativă pentru optimizarea funcţiilor psihologice. Meloterapia poate fi folosită pentru a încuraja copiii să-şi exprime sentimentele, pentru a diminua diverse simptome sau pentru a trata unele afecţiuni cum este astmul.

Fătul începe să perceapă sunetele din a 13-a săptămână de viaţă intrauterină, iar din luna a opta de sarcină începe să recunoască unele acorduri şi să reacţioneze la ele, susţin cercetătorii de la Universitatea „Queen's" din Canada.

Mai mult, un alt studiu, realizat de o echipă de specialişti britanici, arată că bebeluşii de până la un an îşi reamintesc partituri pe care le-au ascultat în timp ce se aflau în burta mamei.

Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de ştiinţă au analizat comportamentele a 12 copii care în primele şase luni de sarcină au ascultat regulat o anumită melodie. S-a arătat astfel că 11 din cei 12 copii au recunoscut melodia respectivă la aproximativ un an de când nu o mai auziseră, respectiv din perioada intrauterină.

Cu ajutorul meloterapiei pot fi tratate tulburările afective, anumite blocaje mentale, comportamentul agresiv, dar şi unele boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentaţie.

„Ca terapie, muzica poate lua două forme: o modalitate activă (prin învăţarea de a folosi un instrument muzical) şi o modalitate pasivă (prin ascultarea muzicii), ambele fiind benefice pentru dezvoltarea emoţională şi pentru tratarea atacurilor de panică sau de paranoia.  Marii compozitori, de exemplu Beethoven, Vivaldi, Mozart, au creat opere cu un efect demonstrat în stări de nervozitate şi de încordare. Ţinând cont de faptul că mulţi dintre noi ne confruntăm zilnic cu situaţii stresante, meloterapia acţionează ca un tratament specializat care ne ajută să ne menţinem sănătatea psihică", explică medicul generalist Cristina Bogdan, cu specializare în terapii alternative, homeopatie şi în acupunctură.

De ajutor prematurilor

Ascultarea pieselor muzicale scrise de Mozart îi poate ajuta pe copiii născuţi prematur să se dezvolte normal, potrivit concluziilor unui studiu recent, efectuat de specialiştii israelieni de la Centrul Medical „Sourasky" din Tel Aviv. Potrivit medicului Ronit Lubetzky, coordonatorul acestui studiu, muzica lui Mozart îi poate ajuta pe bebeluşii prematuri să ajungă la o greutate normală într-un timp scurt.

Explicaţia oferită de specialişti se bazează pe ideea că metabolismul lent este responsabil pentru luarea în greutate, muzica fiind responsabilă, printre altele, de scăderea ratei metabolismului cu până la 13 la sută. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite