Medicii cred că puncţia hepaticăar trebui evitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte decesele cauzate de hepatita cronică şi pe locul doi în ceea ce priveşte decesele cauzate de ciroza hepatică, după Republica Moldova,

România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte decesele cauzate de hepatita cronică şi pe locul doi în ceea ce priveşte decesele cauzate de ciroza hepatică, după Republica Moldova, arată un studiu OMS.
Medicii care au participat la cel de-al XVI-lea Congres Naţional de Hepatologie au atras atenţia că studiul arată că hepatita cronică are în România o rată de mortalitate mai mare decât bolile cardiovasculare şi reprezintă o prioritate naţională. "Unul din zece români sunt infectaţi cu unul din virusurile hepatice, iar dacă hepatita nu este tratată, unul din trei bolnavi va suferi de cancer", a declarat prof. dr. Carol Stanciu, de la Institutul de Gastroenterologie Iaşi, care a adăugat că hepatita este prima cauză de spitalizare din ţară, dar şi prima cauză a absenteismului profesional.
"Dezastrul în care se află România în acest moment se datorează sistemului sanitar mizerabil dinainte de 1990 seringi fierte, tratament stomatologic inadecvat, transfuzii, dar şi politicii sanitare care nu acordă bani pentru prevenţie.
De 5 ani mă lupt să obţin rambursarea dializei hepatitelor cronice", ne-a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă şi Nefrologie de la Spitalul Fundeni. Prof. dr. Carol Stanciu a atras atenţia asupra obligativităţii aberante a puncţiei hepatice pentru a beneficia de rambursarea tratamentului de la CNAS, declarând că "unul din zece oameni care s-au supus puncţiei moare". Dr. Stanciu a adăugat că "prin puncţia hepatică se extrage a 50.000-a parte din ficat şi nu putem garanta că aceasta ne dă informaţii despre întreg ficatul. Ar trebui să introducem alte metode neinvazive pentru depistarea hepatitei şi cirozei hepatice". Medicul austriac Peter Ferenci a susţinut acest punct de vedere, spunând că în Austria puncţia nu se face decât când pacientul nu răspunde la tratament sau în cazuri speciale.
CNAS plăteşte în acest moment tratamentul a aproximativ 3.000 de bolnavi de hepatită cronică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite