Medicii scriu lunar milioane de reţete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În al doilea semestru al anului 2008 au fost eliberate peste 27 de milioane de reţete compensate. Pe reţetă este trecută substanţa activă, ceea ce ne dă dreptul de a opta pentru varianta cea mai ieftină. În cazul medicamentelor scumpe, diferenţa de preţ e dată de excipienţi.

Intrarea în vigoare la începutul acestui an a legii care impune trecerea pe reţetă a substanţei active a medicamentului (DCI) în locul denumirii comerciale le dă posibilitatea asiguraţilor să aleagă între variantele ieftine ale acestuia şi variantele mai scumpe.

Se pot cere medicamente la comandă

De altfel, între diferitele variante ale unui medicament nu există decât diferenţe minore. „Formele mai scumpe ale medicamentelor diferă, în general, de forma ieftină prin excipienţi care dau gust plăcut, miros, culoare, efervescenţă, însă substanţa activă este aceeaşi. În aceste condiţii, CNAS nu a considerat etic să compenseze aceşti excipienţi secundari fără rol terapeutic”, spune Augustus Costache, consilierul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Până la intrarea în vigoare a legii, medicii aveau tendinţa să prescrie variantele scumpe ale medicamentelor, mergând pe ideea că sunt mai eficiente. Astfel, un asigurat trebuia să scoată din buzunar bani pentru a plăti diferenţa dintre suma cu care era acesta compensat, dată de varianta ieftină, şi preţul de la raft. Pe lângă posibilitatea de a alege varianta de medicament, asiguratul are dreptul să ceară aducerea ei la raft, atunci când aceasta lipseşte din farmacie.

„Conform actelor normative în vigoare, farmacistul este obligat să-i prezinte pacientului toate variantele medicamentului respectiv, inclusiv forma cea mai ieftină. Iar dacă  medicamentul nu există în farmacie, pacientul poate face o cerere pentru a-i fi adus. În cazul bolilor acute, timpul de aşteptare este de 24 de ore, iar în cazul bolilor cronice, de 48 de ore”, explică Augustus Costache. În cazul în care farmacistul refuză să comande un medicament, acesta poate fi reclamat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Pensionarii au 90 la sută reducere

Pensionarii cu pensii mai mici de 7 milioane lei beneficiază de facilitatea compensării în proporţie de 90 la sută a preţului medicamentelor de pe lista B, listă ce cuprinde produse al căror grad general de compensare este de 50 la sută. Pentru celelalte două liste, A şi C, gradul de compensare este de 90 la sută, respectiv 100 la sută.

Conform noii legi, pensionarii au dreptul, în baza noilor facilităţi, la medicamente compensate cu 90 la sută de pe lista B în valoare de maximum 300 lei lunar. Pentru medicamentele prescrise peste acest plafon, compensarea este de doar 50 la sută.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite