Medicii au tratat bine anumiti politicieni si de aceea isi trec legile cum vor in Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pachetul reformei in Sanatate este contestat de Colegiul Medicilor, de parlamentari si de Opozitie. I-am transmis ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, intrebarile pe care le pun criticii acestor

Pachetul reformei in Sanatate este contestat de Colegiul Medicilor, de parlamentari si de Opozitie. I-am transmis ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, intrebarile pe care le pun criticii acestor masuri si l-am rugat sa explice in ce masura vor beneficia publicul si cadrele medicale de noile legi.
- Medicii se pregatesc de greva si de mitinguri. Sunteti pregatit ca, pe langa alte contestatii, sa faceti fata la manifestatii de strada?
- Eu nu sunt convins ca se va ajunge la asemenea evenimente. Am vorbit cu foarte multi medici, farmacisti, colegii ale medicilor judetene. Nici unul n-a spus ca ar intentiona sa faca un protest pentru ca sunt nemultumiti de pachetul de legi de reforma. Ca atare, eu cred ca sunt manipulari si diversiuni pe care le practica asa-zisii lideri de opinie ale medicilor, cativa din conducerea Colegiului Medicilor la nivel national. De aceea, eu cred ca este o lupta personala a catorva dintre reprezentantii medicilor la nivel national, si nu a medicilor din tara . Deci, eu nu cred ca se va intampla asa ceva, ci este vorba de amenintari si manipulari pe care le poarta unii care nu vor sa renunte la privilegii.
- Care ar fi privilegiile la care nu vor sa renunte?
- Poate primul si cel mai important este acela de cumul de functii. Din 2002, dupa ultima lege a spitalelor, sunt directori de spitale in conducerea colegiilor medicilor, sunt in parlament, sunt in conducerea universitatilor s.a.m.d. Presa i-a numit "feudalii sistemului de sanatate". Avand o asemenea putere, ei pot sa impuna anumite politici in sistem. Un al doilea privilegiu este acela in care seful de sectie prescrie anume medicamente, promovate de anumite firme de medicamente, apoi isi muta locul de munca de la sectie la conducerea spitalului si acolo organizeaza licitatii, exact pentru acel tip de medicament. Acelasi lucru se intampla si la materiale sanitare, si la tot ce inseamna achizitii. Nu in ultimul rand, se infiinteaza sectii si catedre in spitale, exact pentru a aduce aceste grupuri de interese la unison. Se fac catedre pentru familie, pentru prieteni sau isi schimba locurile in consiliile de administratie ale spitalelor. Si asa sunt de intrepatrunse aceste legaturi, incat un consiliu de administratie nu va putea niciodata sa duca la demiterea unui director de spital.
- Ministrii, incepand cu d-na Bartos, au acuzat medicii ca ar fi corupti si slabi manageri, dar n-a fost adusa nici o dovada...
- In primul rand, ministrii erau tot medici si probabil ca au facut aceleasi jocuri ca si ceilalti feudali. In al doilea rand, stiti ca medicii, mai ales cei care au notorietate foarte mare, reusesc sa-si impuna punctul de vedere in lumea politica, pentru ca au avut de-a face unii cu altii de-a lungul timpului. Medicii au tratat cu mare acuratete foarte multi politicieni si asa ajungem la un parlament in care legile trec cum vor medicii.
- Directorii de spitale sustin ca un consum mai mare este in beneficiul pacientilor. Tratamentele, pana la urma, au ajuns la oameni. Nu este subfinantarea adevarata problema ?
- Asta este doar o aparenta. Va fi foarte greu sa demontam acest lucru, dar eu cred ca in timp o vom putea face. Daca vreti, un caz deja clasic este cel referitor la diabet: 40% din insulina este cea mai scumpa din Europa. Romania isi permite asa ceva ? Acest fapt ne duce cu gandul ca acesti bani sunt prost utilizati, si nu ajung in final la cei care au nevoie. Daca acea insulina era mai ieftina, atunci mai multi bani erau in sistem si oamenii nu se mai calcau in picioare in fiecare luna. Trebuie sa rupi sistemul din cat mai multe parti. O parte este aceea a directorilor de spitale. O a doua parte este aceea referitoare la cum sunt structurate comisiile la nivelul ministerului, iar o a treia parte va fi organizarea licitatiilor. Astfel, speram sa blocam scurgerea banilor.
- De ce nu ati facut o schimbare etapizata ?
- Sistemul se reformeaza prin complementaritatea legilor. Lista de medicamente compensate si gratuite, pachetul minimal de servicii, care este in atributiile Casei de asigurari, impreuna cu Ministerul Sanatatii, vor reusi, dupa opinia mea, sa incadreze tot ce inseamna asistenta sociala medicala intr-un buget, buget care, mai departe, se distribuie acestor farmacii pe criteriile pe care le-am pus in legi. Asta inseamna ca privim complementar si convergent toate aceste masuri, care in final se rasfrang asupra omului. Atunci omul va sti la ce medicamente are dreptul si mai departe el stie ca se poate duce la orice farmacie din retea, care este acreditata, si poate discuta cu farmacistul daca poate schimba medicamentul pe care il foloseste cu unul superior, de exemplu. Farmaciile acreditate vor trebui sa aiba toata gama de medicamante pentru o boala, altfel vor ramane fara acreditare. Este neaparat necesara responsabilizarea farmaciilor.
- Farmacistii vor spune ca nu au bani sa compenseze medicamentele.
- Se va institui un program prin care va exista pe calculator toata istoria unui pacient, va exista un feed-back catre cabinetul medical si in felul acesta se va sti cand este nevoie de medicamente si de ce medicamente.
- Chiar unii dintre liberali vor vota impotriva. Nu riscati caderea guvernului ?
- Eu cred ca toata Coalitia va fi de acord cu acest pachet. Deputatul Busoiu este impotriva doar pentru legea farmaciilor, pentru ca el vrea sa faca o lege foarte liberala, iar dl. Paveliu este mai mult nemultumit de faptul ca nu a fost consultat la elaborarea pachetului de legi. Eu nu cred ca guvernul va cadea, dimpotriva. Iar dupa parerea mea, nici un liberal nu va vota impotriva. Iar dl Cinteza, din postura de presedinte al Consiliului medicilor isi va sustine parerea, probabil pana la capat, asa cum este normal. Dar nu asa se face o estimare reala a voturilor. Bineinteles ca unii parlamentari, medici, cu interese, vor incerca sa faca o opinie diferita. Nu trebuie sa ii spun eu pe nume, pentru ca publicul ii stie. Fiecare are dreptul la opinie, dar nu cred ca vreunul va face opinie separata la vot.
- Cum v-ati dat seama de grupurile de interese acum, si nu atunci cand a fost numit prof. Cinteza ministru, liberal?
- Dansul avea o cu totul alta opinie si pozitie in acel moment, fara sa intre in conflict cu Colegiul, pe care il conducea. Problemele au aparut acum, cand sistemul este pus la indoiala din interior si nu mai este vorba de subfinantare, de exemplu. O alta problema este ca in 2002, cand s-a facut Legea spitalelor, au fost pusi in functie numai reprezentanti ai PSD. Deci adevaratii feudali sunt PSD-isti. Aceasta este problema de fond si adevarata. Nu veti gasi decat intamplator vreunul care sa nu fie membru PSD. Dar nu este vorba de o lupta politica. Vom face o comisie de evaluare formata chiar din profesori universitari, si printre ei si membri PSD. Dar vor fi profesori de medicina, vor fi oameni de la sindicate-patronate, va fi o comisie foarte larga, astfel incat evaluarea sa fie cat mai corecta posibil, iar eu voi indeplini o simpla formalitate, aceea de a semna un contract de management, dupa o selectie foarte bine facuta.
- Ramane pana la urma problema subfinantarii, care nu va fi rezolvata de schimbarea directorilor.
- Anul acesta, fondurile sunt cu 300 de milioane de euro mai mult, fara sa luam in consideratie fondul national de sanatate, prin care se va mai suplimenta bugetul. Saracia foarte mare ramane, este adevarat, dar din cauza modului foarte prost prin care s-au gestionat banii trebuie reformat sistemul. Daca vom consuma si in continuare la fel, nu vor ajunge banii niciodata. Noi vrem sa ajungem la cuplarea medicului de familie cu spitalul, sa ajutam cabinetele medicilor de familie sa-si poata creste eficienta, sa activam posibilitatea tratamentelor la domiciliu, dupa o anumita perioada de stat in spital, dar pentru toate acestea trebuie, mai intai, sa avem o baza de la care sa plecam, baza care se afla in aceste pachete.
- Vor avea medicii un venit mai mare?
- Vom veni cu o propunere in baza acestor pachete de legi, prin care, in functie de performanta, managerii sa poata da mai multi bani medicilor. Si mai este un lucru esential. Faptul ca incepem sa recunoastem in serviciile medicale cheltuielile de investitii. Asta inseamna ca medicii vor sti ca amortizarea echipamentelor lor se regaseste in conturi bancare, si la anumite perioade de timp isi pot improspata investitiile.
- Pana la urma, medicii nu vor face greva ca profesorii, pentru salarii?
- Nu cred, pentru ca medicii au inteles mai usor ca ei pot sa castige din acest sistem si asteapta punerea sa in functiune. Eu cred ca medicii isi doresc sa aiba in primul rand din munca lor castigurile reale. Cei care ar oferi anumite stimulente medicilor o vor face intr-un mod mai retinut, avand in vedere ca un medic eficient va fi in mod cert bine recompensat de catre stat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite