Medicii de pe Ambulanţă fac propuneri la legea "Urgenţei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind sistemul naţional integrat de servicii de urgenţă, elaborat de Ministerul Sănătăţii, îi nemulţumeşte pe unii dintre cei care lucrează în sistem. "Noţiunea de

Proiectul de lege privind sistemul naţional integrat de servicii de urgenţă, elaborat de Ministerul Sănătăţii, îi nemulţumeşte pe unii dintre cei care lucrează în sistem.
"Noţiunea de integrare nu ar trebui introdusă în titlul legii, ci în text, deoarece integrarea nu este scop în sine, ci mijloc de creştere a eficienţei, iar noţinunea de "prim ajutor calificat" să fie menţionată numai în conţinutul actului normativ, ca modalitate de exprimare a gradului, complexităţii şi calificării asistenţei medicale de urgenţă", susţine dr. Mircea Oprişan, preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România.
Acesta nu împărtăşeşte ideea împărţirii asistenţei medicale de urgenţă în Asistenţă medicală privată de urgenţă, Asistenţă publică integrată de urgenţă, Prim ajutor calificat. "Punctul nostru de vedere se referă la proiectul de lege structurat pe Asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească, Asistenţă medicală de urgenţă cotidiană şi Asistenţă medicală în caz de dezastre", mai spune dr. Oprişan. De asemenea, se impune definirea mai clară a domeniului de activitate al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), faţă de cel al Serviciilor de Ambulanţă, în scopul evitării paralelismului în dubla solicitare şi pentru folosirea eficientă a echipajelor SMURD.
"Propunem, după modelul statelor membre ale Uniunii Europene, ca domeniul SMURD să fie reprezentat de intervenţia la traumatisme produse de tot felul de accidente (rutiere, feroviare, aeriene, navale, colective şi de masă), în timp ce intervenţia Serviciilor de ambulanţă să fie destinată urgenţelor de natură medicală.
O altă problemă este aceea că nu se fac referi clare la ajutorul medical calificat, reprezentat de personalul tip paramedical, care să poată fi instruit şi folosit. Această propunere vine pe fondul lipsei de cadre medicale, mai spune dr. Mircea Oprişan.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite