Medici români, specializaţi în transplant pe banii unui filantrop german

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rolf Turk are 67 de ani şi este avocat de meserie, practicant şi astăzi în Germania natală. Suferinţa pe care i-au produs-o unele afecţiuni grave, cu care s-a confruntat încă de la naştere,

Rolf Turk are 67 de ani şi este avocat de meserie, practicant şi astăzi în Germania natală. Suferinţa pe care i-au produs-o unele afecţiuni grave, cu care s-a confruntat încă de la naştere, l-a făcut sensibil la nevoile semenilor săi. Pentru că medicii i-au salvat de mai multe ori viaţa, s-a gândit să sprijine prin acte de caritate pregătirea medicilor din diferite ţări.
"Nu este un act de caritate, ci o investiţie", aşa numeşte Rolf Turk suma cu şase zerouri în coadă pe care a donat-o acum Institutului de Hepatologie şi Transplant de la Spitalul Fundeni, din Bucureşti, pentru pregătirea medicilor. Rolf Turk s-a născut cu ambii rinichi polichistici, în 1992 a suferit un atac de cord în urma căruia a făcut o operaţie de bypass, după care i-au cedat rinichii şi patru ani de zile a trebuit să facă dializă. "Nu a fost un stres, pentru că pe atunci trăiam în Elveţia, iar sistemul lor de sănătate funcţionează perfect", povesteşte avocatul german. Medicii de la spitalul din Standford (SUA) l-au convins să facă transplantul de rinichi. "Viaţa e mai valoroasă cu un transplant decât cu dializă. Dializa costă un bolnav mai mult de jumătate din viaţă", spune Rolf Turk. El primeşte în fiecare zi solicitări de finanţare de la diverse persoane. Acum a ales să susţină financiar specializarea în transplantologie a şase medici români în clinici din străinătate. "Îmi place să ajut, dar nu sunt dispus să dau bani decât atunci când am garanţia că vor fi rezultate, că merită investit în om şi acel domeniu", spune Rolf Turk A fost convins de necesitatea unei "investiţii" în România de profesorul Christoph E. Broelsch, de la universitatea din Essen, care a confirmat rezultatele obţinute de echipa prof. Irinel Popescu, la Fundeni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite