Medicamentele cumpărate de pe internet sunt riscante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se estimează că 1% din produsele medicinale vândute în acest moment în Europa sunt falsificate, iar procentul este în creştere mai ales în spaţiul virtual. Tratamentele falsificate nu conţin substanţele active prezente în medicamentele pe care le copiază, iar în cazurile mai grave, conţin chiar compuşi toxici pentru organism.

Medicamentele pentru potenţă şi suplimentele alimentare sunt în topul vânzărilor de medicamente pe internet. Din farmaciile online, pot fi cumpărate fără reţetă, deşi ar trebui să fie luate doar la recomandarea specialistului, chiar şi atunci când au regim de supliment alimentar sau de remediu naturist.

 „Zilnic avem peste 30 de comenzi la produsele din secţiunea cuplu şi sex, care includ produse pentru potenţă, dar şi creme şi lubrifianţi. Urmează apoi vânzările la suplimentele alimentare pentru slăbire, aflate în unele zile la paritate cu cosmeticele, şi apoi aparatura medicală precum aerosolii sau tensiometrele", spune farmacistul-şef Coralia Preda de la farmacia online www.efarma.ro.

Unele medicamente sunt contrafăcute

Pe lângă pericolul automedicaţiei pe care îl presupune cumpărarea unor medicamente de pe internet, există şi riscul achiziţionării unor produse care doar imită medicamentele. Acestea pot avea un aspect similar cu medicamentele originale, dar pot conţine prea puţină sau prea multă substanţă activă comparativ cu medicamentul original. În alte cazuri, medicamentele contrafăcute sunt produse şi depozitate în condiţii neigienice, iar printre ingrediente se regăsesc substanţe toxice. Un astfel de exemplu este „pilula albastră", aflată în top în privinţa falsificării şi vânzării pe internet.

Potrivit companiei Pfizer, producătorul medicamentului original, în Egipt au fost descoperite medicamente falsificate care conţineau cerneală de imprimantă pentru a da culoarea albastră specifică pilulei. Coloranţii industriali cu plumb, toxici pentru organism, mai ales în cazul consumului cumulat, sunt frecvent folosiţi de falisificatorii de medicamente, mai spun reprezentanţii companiilor farmaceutice care se confruntă cu fenomenul contrafacerii.

Din acest motiv, producătorii avertizează că achiziţionarea medicamentelor trebuie să se facă doar din lanţurile de farmacii comunitare, pe bază de reţetă, altfel există riscul de a cumpăra nu o pastilă, ci mai multe substanţe toxice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că mai mult de 50% din medicamentele vândute pe internet sunt contrafăcute.

Şi farmaciile online vor necesita autorizare

Până în luna februarie a acestui an, la nivel european nu exista nicio lege care să reglementeze vânzarea medicamentelor pe internet. Însă parlamentarii europeni au aprobat o directivă pentru combaterea comercializării medicamentelor contrafăcute. Una dintre măsuri prevede ca farmaciile online să fie autorizate, iar dovada autorizării să fie un logo comun, care să certifice faptul că acestea vând produse originale. Statele membre vor avea la dispoziţie 24 de luni de la aprobarea directivei de către Comisia Europeană pentru a o aplica. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite