Medicamentele care ar trebui să ne ţină bătrânii în viaţă grăbesc decesul şi afectează funcţiile cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ar trebui să ne ţină bunicii în perfectă stare de funcţionare, dar se pare că, de fapt, grăbesc moartea bătrânilor. Este vorba despre zeci de medicamente care sunt prescrise oamenilor de vârsta a treia şi care ar trebui să trateze boli ale inimii, depresii şi alergii

Mai multe medicamente care sunt prescrise de obicei oamenilor bătrâni nu fac altceva decât să încetinească funcţiile cerebrale şi să crească riscul decesului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi citat de BBC News Online.

Studiul publicat în Jurnalul Societăţii Americane de Geriatrie urmăreşte efectele pe care îl au medicamentele prescrise, de obicei oamenilor bătrâni, asupra unui compus chimic care se regăseşte în creier - acetilcolina - şi care este esenţial pentru transmiterea mesajelor de la un neuron la altul.

Cercetătorii au analizat 80 de medicamente, unele care se dau doar cu reţetă, altele libere spre comercializare, şi le-au acordat note în funcţie de efectul pe care îl aveau asupra acetilcolinei.

13.000 de persoane cu vârste mai mari de 65 de ani, care luau aceste medicamente, au fost supuse mai multor teste.

Un pacient, care lua un medicament care afecta puternic acetilcolina şi două care avea efecte moderate, obţinea nota 5. 

Între 1991 şi 1993, 20% dintre pacienţii care au primit nota cinci au decedat. Doar 7% dintre cei care nu luau anticolinergice (substanţe care inhibă acţiunea acetilcolinei, n.r) au murit în această perioadă.

De asemenea, cei care primiseră nota cinci prezentau şi o scădere cu 4% a funcţiilor cerebrale.

Medicii avertizează că bătrânii nu ar trebui să renunţe să-şi ia medicamentele, ci că ar trebui să se consulte cu medicul privind schimbarea ceva mai frecventă a combinaţiei de medicamente.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite