Medicamentele pot fi periculoase în timpul sarcinii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele pot fi periculoase în timpul sarcinii!
Medicamentele pot fi periculoase în timpul sarcinii!

Unele pastile pot cauza malformaţii sau chiar moartea intrauterină a fătului. În cazul unor boli preexistente sarcinii, precum astmul bronşic şi diabetul zaharat, este nevoie de tratament şi pe parcursul celor nouă luni de graviditate.

Este ideal ca, pe parcursul sarcinii, gravida să nu ia niciun medicament, în afară de suplimentele de vitamine prescrise de medic. Cel mai mare risc de a se produce malformaţii la făt se înregistrează în primele trei luni de sarcină, mai ales între săptămânile trei şi opt după concepţie, când se formează organele majore ale copilului. Medicamentele ajung la făt prin intermediul placentei.

„Există situaţii deosebite, în care riscurile unei medicaţii sunt depăşite de beneficii“, afirmă Iuliana Ceauşu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino“ din Bucureşti. Astfel de situaţii sunt cele în care gravida urmează un tratament pentru boli cronice, când apar unele complicaţii care pun în pericol mama şi fătul, când există riscul producerii unui avort sau când apar unele afecţiuni, precum infecţiile urinare.

Antidepresivele produc malformaţii cardiace

În situaţia în care femeia a luat pastile fără să ştie că este însărcinată, trebuie să fie anunţat medicul, pentru a se evalua riscurile la care a fost expus fătul. Este nevoie de precauţie şi la administrarea vitaminei A în sarcină, conţinută de majoritatea suplimentelor de vitamine indicate gravidelor.

Depăşirea dozei recomandate de vitamina A poate cauza malformaţii cranio-faciale şi cardiace ale fătului. De asemenea, administrarea antidepresivelor a fost asociată cu apariţia malformaţiilor cardiace şi ale membrelor, iar unele antiepileptice, cu malformaţii cerebro-vasculare şi spina bifida (malformaţie a coloanei vertebrale).

Excesul de hormoni estrogeni poate duce la feminizarea fătului masculin, precum şi la malformaţii uterine. Aspirina administrată în ultimul trimestru poate prelungi durata sarcinii, determinând, în unele cazuri, hemoragii şi chiar moartea fătului, iar tetraciclina poate încetini creşterea osoasă a copilului. Chinina a fost asociată cu surditatea permanentă, iar unele cazuri de malformaţii tip gură de lup au fost puse pe seama administrării diazepamului în timpul sarcinii.

Şi radiografiile sunt contraindicate

Realizarea oricărui tip de radiografie (chiar dentară) nu este indicată, mai ales în primele trei luni de sarcină. Expunerea la raze X (în timpul unor analize precum tomografia computerizată) a fost asociată cu microcefalia (malformaţie caracterizată prin dezvoltarea insuficientă a craniului şi a creierului), cu retardul mintal, precum şi cu creşterea riscului de leucemie la copil.

Riscul de apariţie a acestor pericole depinde însă de vârsta gestaţională în momentul expunerii, de doza de radiaţii, precum şi de regiunea corporală explorată. Se consideră că radiografiile dentare sau cele ale craniului sunt mai puţin nocive decât cele efectuate în zona abdominală sau pelviană, situaţii în care fătul este expus mai mult razelor X.

Pot trece şi în laptele matern

Şi în perioada alăptării este nevoie de precauţie la administrarea medicamentelor. Acestea pot trece în laptele matern, cauzând reacţii grave la sugar. Astfel, metronidazolul poate da unele tulburări neurologice, tratamentele pentru afecţiunile tiroidei pot cauza hipotiroidism, iar antiinflamatoarele steroidiene pot întârzia creşterea copilului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite