Măsuri pentru bolnavii cronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura excesivă dereglează metabolismul, din cauza pierderii vitaminelor şi mineralelor din organism prin transpiraţie. Temperaturile ridicate pot fi fatale celor cu afecţiuni cronice, de aceea, ele trebuie să respecte cu stricteţe recomandările privind medicaţia, alimentaţia şi expunerea la soare.

Căldura poate agrava anumite afecţiuni, prin dereglarea întregului echilibru al organismului atât la nivel fizic, cât şi psihic. „Căldura poate declanşa stări de astenie fizică şi nervoasă, stres, surmenaj fizic şi intelectual, deshidratare, oboseală generalizată, erupţii cutanate în timpul expunerii la soare şi o incidenţă crescută a infecţiilor gastrointestinale.

În cazul bolnavilor cronic (cu hipertensiune, afecţiuni cardiovasculare sau cu afecţiuni cronice pulmonare) se produce o intensificare a simptomatologiei, cu o creştere a incidenţei infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral", explică medicul de familie Monica Jugravu.

Autoadaptarea medicaţiei, neindicată

În perioadele caniculare, medicii atrag atenţia că bolnavii ar trebui să respecte cu stricteţe indicaţiile terapeutice. O atenţie deosebită trebuie acordată autoajustării medicaţiei. „Dozele de medicament nu se modifică şi nici nu se încetează un tratament doar pentru că pacientul «simte» sau crede că este mai bine aşa", menţionează medicul Monica Jugravu.

Este indicat ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice - cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, circulatorii şi mentale să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, recomandă Ministerul Sănătăţii. În perioadele caniculare, în alimentaţia bolnavilor cronic trebuie să predomine legumele şi fructele şi trebuie evitat consumul de carne, grăsimi, mezeluri şi de afumături. De asemenea, în perioadele de caniculă, hidratarea corespunzătoare (chiar trei-patru litri de lichide pe zi) este extrem de importantă. Se recomandă consumul unui pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.

În afară de apă plată, sunt indicate şi ceaiul îndulcit şi sucurile naturale din fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Nu trebuie consumate băuturi alcoolice (inclusiv bere sau vin), deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii. De asemenea, trebuie excluse şi cele cu un conţinut ridicat de cafeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea cresc nivelul de apă eliminată din organism.

Atenţie la expunerea la soare!

Specialiştii recomandă ca vara să fie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit) şi care suprasolicită organismul.

De asemenea, expunerea la soare între orele 10 şi 18 trebuie evitată pe cât posibil. Însă, dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare în acest interval, trebuie să folosim pălării, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise şi trebuie să avem la noi o sticlă cu apă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite