Măsuri în caz de sarcină extrauterină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate evolua fără simptome majore, dar poate duce la hemoragie internă şi chiar la decesul mamei. Orice sarcină trebuie monitorizată de medic de la primele semne, pentru a depista eventualele probleme, cum este cea reprezentată de fixarea fătului în afara uterului. 

În primul trimestru de sarcină, durerile abdominale, pierderile de sânge vaginale şi durerile în timpul actului sexual ridică suspiciuni pentru o sarcină extrauterină (ectopică). O simplă ecografie poate scoate la iveală această situaţie, rămânând ca medicul să decidă care este cea mai potrivită intervenţie terapeutică. Sarcina ectopică este una dintre sarcinile „cu probleme", care, în majoritatea cazurilor, împiedică dezvoltarea fătului şi nu ajunge la termen.

Risc de deces în primul trimestru

Deşi au existat cazuri fericite, în care sarcina extrauterină s-a dezvoltat normal, ea rămâne în continuare principala cauză de deces al mamei survenit în primul trimestru de sarcină, printr-o puternică hemoragie intraabdominală. Cel mai adesea, în caz de sarcină ectopică, ovulul fecundat se fixează la nivelul trompelor uterine anormale, afectate în prealabil de infecţii pelviene ignorate sau tratate necorespunzător. Mai rar, oul se poate localiza pe ovar, în cavitatea abdominală şi în partea inferioară a uterului (cervix).

Poate rupe trompa uterină

Din cauză că extrauterina poate evolua fără manifestări semnificative, de multe ori, femeia nu se îngrijorează. Însă, odată cu creşterea în dimensiuni, sarcina poate duce la ruperea trompei, provocând o puternică hemoragie intraabdominală. Alteori, se produce avort spontan, adică sarcina se opreşte din evoluţie, negăsind condiţii prielnice, iar corpul îndepărtează, în timp, celulele străine.

„O sarcină extrauterină descoperită se întrerupe, întrucât există riscul exploziei acesteia în cavitatea abdominală, cu punerea în pericol a vieţii pacientei", menţionează medicul ginecolog Dorin Drâmbăreanu de la Spitalul Clinic „Prof. dr. Panait Sîrbu" (Giuleşti).

În primele săptămâni de sarcină se administrează metotrexat, iar în cazurile de urgenţă, cu semne de ruptură şi de hemoragie, se intervine prin chirurgie clasică sau laparoscopică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite