Măsuri de vară pentru bolnavii cronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vacanţă, multe persoane cu afecţiuni cronice acordă mai puţină importanţă medicaţiei. Căldura amplifică simptomele unor boli, crescând riscul complicaţiilor ce pot pune viaţa în pericol.

Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.) arată că există câteva categorii de persoane, în afară de copii şi de vârstnici, care sunt foarte vulnerabile atunci când temperaturile de afară depăşesc 30 de grade Celsius. Este vorba despre bolnavii de diabet zaharat, cei cu afecţiuni endocrinologice, cei cu tulburări la nivelul sistemului nervos central, cum sunt maladiile Alzheimer şi Parkinson, schizofrenicii, persoanele cu boli cardiovasculare, cu hipertensiune şi cele cu afecţiuni ale sistemului respirator (BPOC, bronşită etc.). Şi persoanele care suferă de boli ale rinichilor sau care au litiază renală (pietre) trebuie să evite pe cât posibil expunerea prelungită la temperaturile ridicate specifice verii şi să-şi ia măsuri speciale de precauţie atunci când ies din casă.

Control medical preconcediu

Cel mai important pentru persoanele care suferă de boli cronice şi care pleacă în vacanţă, fie în ţară, fie în străinătate, este să meargă la un control medical prealabil. Astfel, medicul curant le va spune bolnavilor cronic în ce stadiu este afecţiunea, dacă necesită precauţii în ceea ce priveşte expunerea la soare şi plimbările în aer liber ziua. De asemenea, tot medicul este cel care decide, în funcţie de boală şi evoluţia ei, dacă medicaţia trebuie modificată ori dacă dozele trebuie ajustate.

„Este foarte important ca persoanele care urmează un tratament de durată să nu-şi uite medicaţia şi indicaţiile specifice bolii de care suferă", atrage atenţia medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti. În cazul celor care-şi petrec concediul în afara ţării, cea mai utilă asigurare medicală de călătorie o reprezintă Cardul European de Sănătate, care nu impune plata niciunui serviciu medical de urgenţă. Cei care-şi fac asigurări medicale simple trebuie să achite contravaloarea procedurilor medicale şi de-abia apoi, la întoarcerea în ţară li se decontează banii.

Hidratarea, parte a eficienţei terapeutice

Specialiştii O.M.S. recomandă mai ales persoanelor care urmează tratamente de durată pentru boli cronice să se hidrateze corespunzător. În caz contrar, modificările de volum sangvin asociate deshidratării determină creşterea toxicităţii medicamentelor. De asemenea, eficienţa tratamentului este diminuată prin variaţiile de nivel al medicamentului în sânge şi, deci, prin scăderea acţiunii farmacologice a acestuia.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite